Omaž Trentinjanu na zatvaranju Festivala francuskog filma

Kultura 20. jun. 202209:47
Podeli:
Foto:Bojan Petrović/ MTS DVORANA

Dramom iz 2022. godine "Hronologija nasilja" reditelja Manuela Šapire sinoć je na Kosančićevom vencu završen petodnevni Festival francuskog filma.

Višestruko nagrađivani Šapira koji je povodom festivala stigao u Beograd u kome se inače nalazi prvi put, zatvarajući filmsku manifestaciju poručio je da je ponosan što njegov film večeras krasi platno divnog bioskopa na otvorenom.

– Drago mi je da sam u Beogradu, ali obišao sam i Srbiju, mislim da je to veoma važno kada negde dođete da upoznate tu zemlju. Film „Hronologija nasilja“ je sniman na ostvru Majot koji je francuski departman. Francuska ima 101 departman, a ovo ostrvo je 101. departman. Specifičnost tog mesta je da ga ne poznaju ni Francuzi, tamo nikada nije sniman film, zbog toga sam smatrao da je važno da tamo napravim film koji je fikcija – rekao je Šapira.

Foto:Bojan Petrović/ MTS DVORANA

Direktor Francuskog instituta Stanislas Portret Pjere pohvalio je napore svih da se održi tradicija održavanja festivala u srpskoj prestonici.

- Na festivalu ste videli brojne filmove koji predstavljaju svojevrsnu panoramu filmskog stvaralaštva, tako da je bilo realističnih filmova, ali i onih okrenutih fikciji, ali svakako je cilj bio da srpska publika prihvati ono što se dešava u francuskog kinematografiji. Posebno sam srećan što smo festival održali na otvorenom, daleko od pandemije, da možemo da dišemo, na Kosančiću i Silosima koji postaju veoma važni za kulturni život srpske prestonice - poručio je Košar.

Miki Manojlović smatra da je Šapirin film napravio korak napred u novoj epohi francuske kinematografije, te da se sam festival očigledno širi svake godine sve više. On je istovremeno festival posvetio nedavno preminulom čuvenom francuskom glumcu Žanu Luju Trentinjanu.

Foto:Bojan Petrović/ MTS DVORANA

- Žan Luj Trentinjan je najveći francuski glumac, svetski glumac, a privatno normalan i običan čovek i zbog njegove nedavne smrti, na neki način želim da ovaj festival posvetimo njemu - istakao je Manojlović.

Žan-Luj Trentinjan Foto: EPA/CLAUDIO ONORATI

Podsetimo, autentičnu mušku ulogu u filmu tumači Dali Bensalah koji je zapažen i po ulozi u pretposlednjem Džejms Bondu "Nije vreme za umiranje", a film govori o sudbini Moiza, dečaka kog je majka napustila po rođenju, a usvojila ga je medicinska sestra na Majotu koja ga je sama odgajala i negovala sve dok nije umrla kada je imao 15 godina.

Dečaka teške sudbine tumači mladi Žil Alan Ngalamu Hipokrat kome je ovo prvo glumačko ostvarenje, dok su u ostalim ulogama Selin Salet, francuska glumica, poznata po učešću u romantičnoj fantaziji Klinta Istvuda iz 2010. "U drugom životu" u kom deli kadar sa Metom Dejmonom, a koji je bio u nominacijama za Oskara. Saletova je takođe poznata i po ulozi u filmu Marija Antoneta iz 2006.godine, kao i "Kuća tolerancije" iz 2011. koji je dobitnik 6 nagrada i vlasnik 11 nominacija za prestižne filmske nagrade.

Bonus video: Miki Manojlović izjava francuski orden Viteza umetnosti i književnosti

Komentari

Vaš komentar