Foto:Promo/Jugoslovenska kinoteka

Povodom stogodišnjice rođenja jednog od najznačajnijih srpskih slikara priređena je multimedijalna izložba „Filmsko platno Miće Popovića” koja će biti otvorena u četvrtak, 23. novembra u 19 časova, u Jugoslovenskoj kinoteci.

Obiman i raznovrstan stvaralački opus Miodraga Miće Popovića (1923–1996) obuhvata i njegova ništa manje značajna dela u domaćoj kinematografiji, nastala između 1964. i 1970. godine. Filmovi “Čovek iz hrastove šume” (1964), Roj (1966), “Hasanaginica” (1967), “Delije” (1968), “Burduš” (1970) i “Prirodna granica” (1970), nekada klasifikovani u crni talas, zabranjivani ili na različite načine opstruisani u distribuciji, danas zauzimaju visoko mesto u istoriji srpskog filma. Reč je o ostvarenjima različite tematike koja se bave moralnim pitanjima, rafiniranom psihološkom studijom likova, a istovremeno poseduju visoko izraženu likovnu estetiku.

Foto: Promo/Arsenije Jovanovic

Autorka izložbe Irine Кondić, kustos Jugoslovenske kinoteke, istakla je da izložba sadrži filmske materijale koji se čuvaju u Arhivu Jugoslovenske kinoteke i materijale koje je porodica Popović ustupila ovoj ustanovi.

– Svaki od pomenutih filmova predstavlja izložbenu celinu sa insertima, fotografijama, plakatima, kostimima, rukom pisanim scenarijima, skicama i crtežima. Publika će imati priliku da vidi Mićine kameo uloge, tj. pojavljivanje samog reditelja u nekim od filmova, što je bilo svojstveno i slavnom Alfredu Hičkoku. Svojevrstan omaž Mićinim filmovima, umetničke instalacije postavljene na različito teksturisanim materijalima, ukazuju na strukturalnu slojevitost njegovog slikarstva. Izložba, između ostalog, naglašava vezu između filmskog iskustva Miće Popovića i slikarstva prizora, pravca u njegovom slikarskom opusu, nastalog kao rezultat tog iskustva – rekla je Kondić.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić je podsetio da filmsko stvaralaštvo Miće Popovića predstavlja nezaobilazno mesto u sagledavanju istorije našeg filma šezdesetih godina.

– Njegova umetnička stremljenja sledila su tendencije tadašnjeg novog talasa, dok su istovremeno kreirala vrlo osobenu autorsku poziciju – izjavio je Pantelić.

Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti reditelj Đorđe Кadijević, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, autorka izložbe Irina Кondić i Jovan Popović, sin Miće Popovića.

Program Filmski maraton, u okviru novembarskog repertoara Кinoteke, takođe je posvećen Miodragu Mići Popoviću. Od podneva do večeri 24. novembra u sali „Makavejev“ u Uzun Mirkovoj 1, moći će da se vidi svih pet njegovih igranih filmova koje je snimio za svega nekoliko godina. Program otvara „Čovek iz hrastove šume“ (1964), a slede „Roj“ (1966), „Hasanaginica“ (1967), „Delije“ (1968) i „Burduš“ (1970).

Bonus video: Žarko Laušević o slobodi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar