Premijera predstave "Vanja, Sonja, Maša i ostali" Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Premijera predstave “Vanja, Sonja, Maša i ostali” američkog pisca Kristofera Djuranga, u režiji Ksenije Krnajski, izvedena je na velikoj sceni “Mira Trailović” Ateljea 212 u Beogradu.

U predstavi igraju Goran Jevtić, Milica Mihajlović, Katarina Marković, Đorđe Kadijević, Natalija Stepanović i Isidora Minić. Savremena drama je napisana kao omaž ruskom književniku i dramskom piscu Antonu Pavloviču Čehovu.

Vanja (Goran Jevtić) i njegova usvojena sestra Sonja (Milica Mihajlović) žive mirnim i povučenim životom u kući na obali jezera i donekle ispunjavaju sudbinu Čehovljevih likova čija imena nose.

Premijera predstave „Vanja, Sonja, Maša i ostali“ Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Život im prolazi veoma usporeno, oni su se prepustili kolotečini i kao da su izgubili svaku nadu da će im biti bolje.

Upravo tako „žive“ i junaci u mnogim dramama, tragikomedijama Čehova, jedino što su Vanja i Sonja ovde ipak stvarni likovi i nisu glumci koji tumače neke druge karaktere. Sonja je posebno nesrećna, jer se nije nikada udavala, pati zbgo svog promašenog života usedelice, sanja o velikoj pravoj ljubavi i ljubomorna je opsesivno na svoju sestru Mašu, koja ima načelno glamuroznu karijeru holivudske zvezde.

Sa druge strane, Vanja je lik koji ne zna šta tačno želi od života, nije srećan ni nesrećan, preispituje svoja htenja, istražuje svoj identitet i seksualnu orijentaciju. Njihov tromi i jednolični život u kući prekida iznenada poseta sestre Maše (Katarina Marković), uspešne glumice svetskog glasa i ranga, i njenog mlađeg dečka Žaoke (Đorđe Kadijević).

U manjoj galeriji likova je i komična kućna pomoćnica Kasandra (Isidora Minić), koja možda ima proročke moći, kako joj ime kaže, ali i mlada devojka iz komšiluka Nina (Natalija Stepanović), koja želi da postane glumica.

Premijera predstave „Vanja, Sonja, Maša i ostali“ Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Drama u prevodu Marije Spajić, prema svom sadržaju, zapletu i likovima, predstavlja mešavinu više Čehovljevih komada kao „Ujka Vanja“, „Tri sestre“, „Višnjik“ i „Galeb“.

Autorsku ekipu nove predstave pozorišta Atelje 212 čine još dramaturškinja Jelena Mijović, scenografkinja i kostimografkinja Selena Ob, kompozitorka Ana Đorđević i violinista Petar Živanović, dok scenski pokret potpisuje Igor Geksa.

Bonus video: Mlada glumica dobila nagradu Narodnog pozorišta – Nina Nešković o nagradi Petar Banićević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar