Žan Pol Belmondo Jean-Paul Belmondo
Žan Pol Belmondo Foto: © Les films Ariane / Mondex film / AFP / Profimedia

Čak i njegovo ime, Belmondo, nije samo ime filmske zvezde, nije samo ime muškarca, to je glagol. Glagol koji predstavlja vitalnost, harizmu, snagu volje i super kul tipa, rekao je holivudski reditelj o svom omiljenom glumcu Žan Pol Belmondu, koji je u ponedeljak preminuo u Parizu u 89. godini.

Jedan od obožavalaca velikog francuskog velikana Žan Pol Belmonda, bio je Kventin Tarantino. Njegova rečenica s početka teksta stalno se citira kada se govori o Belmondu.

U svom debitantskom romanu iz „Bilo jednom u Holivudu“,

Zan Pol Belmondo i Kventin Tarantino
Žan Pol Belmondo i Kventin Tarantino Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON/EPA-EFE/CHRISTIAN MONTERROSA

Tarantino je divljenje prema glumačkom umeću Belmonda uklopio u pogled na svet kaskadera Klifa Bota (u istoimenom filmu glumi ga Bred Pit). Nakon što se borio u Drugom svetskom ratu, Klifa je sve više živcirala holivudska izveštačenost, pa je tokom pedesetih postao poklonik evropskog filma.

Iako je roman fikcija, jasno je da su rečenice tipa: “Klif se ložio na Žan Pol Belmonda”, misli Tarantina, piše magazin “Far Out”.

“Kao Pol Njumen, koji se Klifu dopao, i Belmondo je imao šarm filmske zvezde. Međutim, kada je Njumen glumio kopile, on je i dalje bio simpatično kopile. Ali tip u “Do poslednjeg daha” nije bio samo seksi kreten, već je bio jezivi lopov, govno. Za razliku od holivudskog filma nisu ga sentimentalizovali“, napisao je Tarantino.

Žan Pol Belmondo Jean-Paul Belmondo
Žan Pol Belmondo i Džin Siberg Foto: United Archives /Topfoto / Topfoto / Profimedia

U jednom ranijem intervjuu Tarantino je uporedio svoj prvi film „Ulični psi“ sa filmovima francuskog majstora Žan Pjer Melvila.

– „Doušnik“ je moj omiljeni scenario svih vremena. Sa Žan Pol Belmondom, to je fantastično – kazao je Tarantino.

Ipak, Belmondo i pored velike slave nikada nije prošao u Holivudu, konstatuje u osvrtu na ostavštinu francuskog glumca novinar „Njujork tajmsa“.

“Zašto bih sebi komplikovao život? Previše sam glup da učim jezik i to bi bila samo katastrofa‘, govorio je Belmondo.

„Belmondo je doneo na ekran izmučeno lice i ponekad uzavreli bes, što je bio kontrapunkt konvencionalno zgodnijim romantičnim zvezdama. Poput Džejmsa Dina, on je postao jedan od najviše imitiranih figura pop kulture svog vremena“, piše „Njujork tajms“

Belmondo se proslavio šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka ulogama u filmovima francuskog novog talasa, da bi kasnije svetsku popularnost stekao glumeći u akcionim ostvarenjima..

Posebno su upečatljive njegove role u „Do poslednjeg daha“, „Čovek iz Rija“ i „Ludi Pjero“, „Čovek iz Akapulka“, „Naslednik“, „Nepopravljivi“, „Doušnik“…

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar