Leon Flajšer
Leon Flajšer Foto: FRED DUFOUR / AFP / Profimedia

Priznati američki pijanista Leon Flajšer, koji je godinama svirao samo levom rukom, preminuo je u 93. godini, piše “Gardijan”.

Njegov sin Džulijan saopštio je da je Flajšer preminuo u nedelju, u bolnici u Baltimoru, od raka.

Rođen u San Francisku 1928. godine, u porodici jevrejskih migranata iz istočne Evrope, još sa četiri godine je uspevao da ponovi klavirske deonice koje je njegov stariji brat učio.

Sa osam godina imao je prvi javni nastup, a naredne godine je počeo da pohađa časove kod slavnog Artura Šnabela.

Debi sa Njujorškom filharmonijom u Karnegi holu imao je sa 16 godina i vrlo rano je stekao priznanja za svoja izvođenja dela Bramsa, Lista i Betovena sa dirigentima Leonardom Bernštajnom i Džordžom Selom i potpisao ugovor za kuću „Columbia Masterworks“.

Na vrhuncu svoje karijere, nastupao je i na jednoj i na drugoj obali Atlantika. Svirao je širom Evrope gde je živeo tokom pedesetih godina, a po povratku u SAD predavao je na Pibodi konzervatorijumu.

„Uvek je postojalo nešto više što je trebalo dostići i postići, dublje zaroniti i sakriti se iza svega toga od zastrašujućeg rizika od neuspeha“, zapisao je u svojim memoarima.

Leon Flajšer
Stiv Martin, Leon Flajšer i Dajana Ros, Foto: EPA/RON SACHS/POOL

Kada je imao 36 godina dijagnostikovana mu je „fokalna distonija“ koja je dovela do kočenja u desnoj šaci i uvijanja dva prsta ka unutrašnjosti šake, što je on pripisao prekomernom vežbanju.

Više nije mogao da svira sa obe ruke, što je u njemu izazvalo duboki očaj, kako je kasnije rekao.

Nakon dve godine pauze, fokusirao se na repertoar isključivo za levu ruku, uključujući dela Ravela, Prokofjeva i Britna, kao i na kompozicije napisane isključivo za njega. Počeo je i uspešnu karijeru dirigenta sa orkestrima u Baltimoru i Anapolisu.

Pokušao je osamdesetih godina da se vrati sviranju obema rukama, ali je osetio da mu nedostaje sposobnosti u desnoj šaci.

Nakon lečenja tokom devedesetih godina, uspeo je da povrati funkciju svojih prstiju desne šake i snimio nove albume sa delima za dve ruke.

Flajšer se tri puta ženio i za sobom je ostavio suprugu Katarinu i petoro dece iz prethodna dva braka.

Dokumentarac o njegovom životu pod nazivom “Two hands” (Dve ruke) bio je nominovan 2006. godine za nagradu Oskar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar