Foto:Screenshot/Youtube/Moja Rijeka

Hrvatski nedeljnik “Novosti” osvanuo je juče sa naslovnom stranom na kojoj je ispisano jedino: Alem Ćurin (1953-2020). Alem Ćurin, strip-crtač, grafički dizajner, dugogodišnji ilustrator ovog nedeljnika i jedan od članova redakcije čuvenog "Feral tribjuna" preminuo je iznenada u svojoj 68. godini u Splitu, preneli su hrvatski mediji.

„Svojim jedinstvenim likovnim novinarstvom Alem Ćurin u posljednjih jedanaest godina značajno je definirao identitet tjednika ‘Novosti’. Njegov odlazak veliki je gubitak za umjetnost, novinarstvo i za naš list“, saopštila je redakcija ovog nedeljnika. „Novosti“ su objavile da je Ćurin iznenada preminuo ujutru 15. decembra.

„Ćurin je bio i slikar i strip-crtač i grafički dizajner i pisac. Bio je, kako je rekao jednom prilikom Boris Dežulović, i njegov kolega kolumnist, jer su Ćurinove ilustracije uvijek donosile puno više od onih uobičajenih na koje su navikli čitaoci novina”, pišu „Novosti“.

Ćurin je rođen u Splitu 1953. godine, a nakon gimnazije studirao je grafiku na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu, ali je napustio studije da bi se posvetio bavljenju stripom. Od 1991. godine radio je kao grafički dizajner Hrvatskog narodnog kazališta u rodnom gradu i za ovaj teatar uradio je brojne plakate za predstave, a paralelno sa tim bio je i ilustrator „Nedjeljne Dalmacije“. Nakon privatizacije medijske kuće „Slobodna Dalmacija“, počeo je 1993. godine da radi u legendarnom splitskom „Feral tribjunu“, gde je ostao sve do gašenja ovog lista 2008. godine.

Ćurin je tada prešao u „Novosti“ gde, kako navode u redakciji, njegove ilustracije postaju važan deo identiteta ovog lista.

Foto:Novosti

U međuvremenu je pokrenuo i časopis „Torpedo“ i jedan je od pokretača neformalne grupe pisaca iz regiona nazvane FAK.

Ćurin je dobitnik niza priznanja za svoj rad, među kojima su i Gran-pri Međunarodnog salona stripa u Beogradu 2008. i nagrada na festivalu stripa u Montrealu 1981. godine. Na zgradi splitskog HNK osvanuo je letos i mural sa njegovim plakatom.

„Ćurinov je odlazak veliki gubitak za redakciju ‘Novosti’. Bio je izniman crtač i novinski autor, s jedinstvenom sposobnošću da likovno izražava naše i svoje novinarstvo“, ističu u redakciji ovog nedeljnika.

Novinar, pisac i kolumnista Boris Dežulović oprostio se od Ćurina na društvenim mrežama, a u novom izdanju „Novosti“ posvetio je kolumnu Ćurinu.

Adio Aleme, adio kumpanji.

Posted by Boris Dežulović on Tuesday, 15 December 2020

„Digao je Alem toga jutra sidro na koćetu, odvezao cime i otplovio na daleki, izgubljeni kontinent što ga zovu i Mu, i što ga zovu Atlantida, ‘mašti se vrativši kao kući’, nama zauvijek, sebi samo još jednom, ‘unovo’. Ostavio nam je požutjele mape, znakove i tragove, da ga jednog dana, odlučimo li se na Alemovu slobodu, tamo nađemo“, piše Dežulović.

Pisac i kritičar Kruno Lokotar, jedan od selektora Festivala alternativne književnosti (FAK), na društvenim mrežama takođe se oprostio od Ćurina.

„Ode nam i Alem Ćurin, ode genij. Lijepo se s njim drugovalo i surađivalo, neke naslovnice sam kod njega naručio, uvijek je bilo take it or leave it, nikada nisam imao dvojbe, uvijek su bile odlične, izložbu smo mu postavili na Fališu u Šibeniku i Puli, pa na KaLibru u Zadru. Najljepše je ipak bilo uvijek se iznova čuditi i diviti njegovoj ludosti, spajanju do njega nespojivog, taj je vario i lijepio kako je samo on znao i mogao, kalamburio i burgijao gdje se drugi nisu usudili. Adio, druže!“, napisao je Lokotar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare