Foto: Promo

Audio-vizuelnom instalacijom "Oda Betovenu", koja će biti postavljena od 29. do 31. oktobra na fasadi zgrade austrijske ambasade, biće obeležen Nacionalni praznik Austrije, 25 godina od pristupanja Austrije Evropskoj uniji, kao i 250 godina od rodjenja Ludviga Van Betovena.

Ambasador Austrije Nikolas Luteroti rekao je danas, na konferenciji za novinare povodom ovog dogadjaja, da zbog situacije sa KOVID-19 ove godine neće biti održan tradicionalni prijem.

„U trenutku kada se insistira na socijalnoj distanci, mi želimo kroz umetnost da doprinesemo očuvanju socijalnih kontakata uz poštovanje fizičke distance. Ovim projektom želimo da brojnim Beogradjanima i Beogradjankama, koji možda budu išli u šetnju Kalemegdanom ili po Kosančićevom vencu, pružimo nešto uzbudljivo i zanimljivo. Uz Betovenovu muziku želimo da im pružimo i radost, jer mislimo da je u trenucima pandemije upravo to važno“, rekao je Luterori.

Ambasador Austrije Nikolaus Luteroti, Foto: Monika Husar/Promo

Direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrijan Fajks rekao je da nam „upravo umetnost daje nadu i preko potreban duhovni prostor“ u trenutku dugotrajne vanredne situacije i ograničenja koja su već zamarajuća za sve nas.

On je istakao da je veoma važno održati kulturu živom i da će Kulturni forum i dalje isprobavati inovativne formate poput najavaljene 3D instalacije kako se kulturne manifestacije ne bi održavale isključivo hibridno ili onlajn.

„U znaku nastojanja da se umetnost i kultura stave na raspolaganje što većem broju ljudi, čak i u najteža vremena, jeste i ovaj projekat Oda Betovenu, koji je za nas vrlo jedinstven. Kulturni forum će kroz audiovizuelnu instalaciju na zgradi Ambasade, istupiti u javni prostor, kako bi se obratio i podstakao i onu publiku koja nadilazi ljude koji redovno posećuju koncerte i izložbe“.

Sirektor Austrijskog kulturnog foruma Adrijan Fajks, Foto: Monika Husar/Promo

Svetlosne 3D instalacije, koje će biti projektovane od 29. do 31. oktobra od 17 do 22 sata, dva su nagradjena rada studentskih umetničkih timova, nastalih po uzoru na himnu slobode i vladavine ljudskih prava – Odu radosti, u okviru prvog Hakatona nedavno održanog u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma, i uz saradnju sa Laboratorijom interaktivnih umetnosti FDU.

Adrijan Fajks je radove opisao kao „dijalog, gde s jedne strane mladi studenti umetnosti stupaju u kontakt sa izuzetnim kompozitorom iz 19. veka, ali se istovremeno stvara kontakt izmedju ljudi iz Srbiji i Austrije, što je za nas jako bitno“.

Prvonagradjeni rad tima „Teacups, filozof i maslačak“ (Ognjen Bjeletić, Anja Tunjić, Iva Pažin i Marko Vesić) govori o umetnosti, odnosno o stvaranju i saradnji stilom koji je ilustrativan, i prikazuje umetnički proces posmatran sa strane.

Nagrađeni timovi, Foto: Monika Husar/Promo

Drugonagradjeni rad tima „TRI+1“ (Dragana Zorić, Boris Martić, Nina Krčum) je okrenut „ka unutra“, ka umetniku, i pokušava da prikaže inspiraciju u njenom još nematerijalizovanom obliku, u trenutku kada pokreće umetnika na stvaranje.

Na prvom Hakatonu Austrijskog kulturnog foruma, pod sloganom „Oda Betovenu“, mladi umetnici iz Srbije su uz pomoć 3D tehnologija, kompjutera i novih medijuma umetnosti kroz onlajn takmičenje odali počast jednom od najvećih sanjara muzike, koji je većinu svog životnog veka proveo u Austriji.

Pobedničkim timovima su na današnjoj konferenciji za medije u Austrijskom kulturnom forumu dodeljene novčane nagrade.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar