Foto: Promo/Pozorište mladih

Susreti profesionalnih pozorišta Srbije, 52. po redu, biće održani od 2. do 6. novembra u novosadskom Pozorištu mladih u susret 90. rođendana ovog teatra, koji je inače kolevka lutkarstva u Srbiji, najavili su organizatori.

Tokom tradicionalnog festivala u novosadskom pozorištu biće izvedeno devet predstava, od kojih je osam komada u takmičarskoj kategoriji, o kojima će odlučivati žiri u sastavu: dramski pisac Igor Bojović, glumica Tijana Maksimović i kostimografkinja Irina Somborac.
Foto: Promo/Pozorište mladih
Festival će biti otvoren 2. novembra u 18 časova izvođenjem predstave „Bela Griva“, Pozorište lutaka „Pinokio“, dan kasnije u 11 sati predstaviće se Pozorište za decu Kragujevac sa komadom „Vetar“, a od 18 Pozorište lutaka Niš sa „Princezom na zrnu graška“. Narednog dana, 4. novembra biće izvedene dve predstave Dečijeg pozorišta Subotica: „Pipi Duga Čarapa“, i „Teatru s ljubavlju“, a 5. novembra „San letnje noći“, Malog pozorišta „Duško Radović“ i „Pepeljuga“, NP „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Poslednjeg dana festivala u takmičarskom programu biće komad „Potraga za plavim zecom“ Pozorišta mladih, a na svečanom zatvaranju, van konkurencije od 18 časova biće izvedena predstava „Vuk sa mirisom bobica“, Dječjeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.
 
Gosti festivala biće, između ostalih, selektori festivala za decu, direktori pozorišta za decu, kritičari, od kojih jedan iz Rusije). Tako će u Novom Sadu narednih dana boraviti direktorka Kazališta lutaka Zadar Iris Pavić Tumpa, direktorka pozorišta za decu i mlade iz Skoplja Ljiljana Ilijevska Siljanovska, direktor Kotorskog festivala pozorišta za djecu Petar Pejaković, direktorka Dječjeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke Ljiljana Labović Marinković…
Festival će otvoriti glumica Pozorišta mladih Vera Hrćan Ostojić, teatra koji ovu manifestaciju organizuju u susret svom 90. rođendanu koji će proslavljati nizom programa tokom cele naredne godine. Podsetimo, ovaj teatar je najstarije lutkarsko pozorište u zemlji, osnovano još 1932. godine.
Takođe, predstojeći festival je ujedno i jedan od uvodnih programa manifestacije Novi Sad – evropska prestonica kulture.
Bonus video:
Svetlana Bojković: Bizarne ljude gledam kao pozorište

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar