Dino Imeri Foto: Maja Argakijeva

Filharmonija Republike Severne Makedonije gostuje u petak, 14. oktobra na Kolarcu (20č), pod upravom dirigenta Gabrijela Bebešelee. Zvezda večeri će biti pijanista Dino Imeri koji će izvesti najpopularnije delo ikada napisano za klavir - Koncert Čajkovskog u b-molu.

Dina Imerija nazivaju „čarobnjakom klavira“ zbog besprekorne tehnike i slobode u interpretaciji, a danas je jedan od najrenomiranijih makedonskih pijanista. Ljubitelji klavira će posebno uživati u izvođenju najvećeg hita pijanističke literature. Međutim, u trenutku kada je kompozitor završavao rad na ovom delu, saveti i komentari koje je dobijao nisu ukazivali da će to biti jedna od najblistavijih kompozicija ikada napisanih za klavir. Kada bi se pravila top lista najpopularnijih dela za ovaj instrument, danas bi Koncert Čajkovskog sigurno bio na samom vrhu, zato i predstavlja veliki izazov za pijaniste.

Makedonska filharmonija Foto: Maja Argakijeva

Koncert Filharmonije Republike Severne Makedonije u Beogradu, obeležava spoj veoma raznovrsnog i atraktivnog repertoara. Veče započinje „Pijanim plesom“ Sonija Petrovskog, koji je nastao kao porudžbina ovog orkestra. Jedan od najistaknutijih autora na makedonskoj sceni, inspiraciju je našao u narodnom kolu Pajduško. Publika će uživati u bogatoj i koloritnoj kompoziciji koja prenosi karakteristike tradicionalnog makedonskog kola. Koncert pod upravom Gabrijela Bebešelee, glavnog dirigenta Državnog filharmonijskog orkestra Transilvanija, završava se lavinom zvuka i bogatstvom muzičkih ideja „Patetične“ simfonije Čajkovskog.

Koncert Filharmonije Republike Severne Makedonije organizovan je u saradnji sa Beogradskom filharmonijom u okviru regionalne saradnje Otvoreni Balkan, kao prva razmena na polju simfonijske muzike. Ulaznice su u prodaji na blagajni Beogradska filharmonije kao i onlajn.

Dino Imeri Foto: Maja Argakijeva

Bonus video: „Betoven maraton“ – Podvig Beogradske filharmonije 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar