Foto: Promo

Festival klasične muzike Somborske muzičke svečanosti počinju po 11. put sutra u Somboru i trajaće pet dana, saopštili su organizatori.

U Svečanoj sali Gradske kuće u Somboru do 23. oktobra pred publikom će biti pet programa: „Ekipa iz Snova“, „Gužva na sceni“, „Esktra-devičanski romantizam“, „Tri, četiri (Novi)Sad“ i „Makedonissimo“, a domaćim muzičarima pridružiće se oni iz Francuske Italije, Nemačke, Irske, Slovenije, SAD i izvoditi dela Bramsa, Bartoka, Mocarta, Štrausa, Betovena, Šuberta…

SOMUS će sutra u 19 časova otvoriti „Ekipa iz snova“ – „Veze/Kapcsolatok“. Muzičari iz Francuske, Italije i Amerike, Irske i Slovenije izvodiće dela Dohnanjija, Bramsa i Bartoka. Nastupaju: Mejred Hiki ( violina, Irska), Vilijam Hejgen (violina, SAD), Adrijen La Marka (viola, Francuska), Paolo Bonomini (violončelo, Italija), Mate Bekavac (klarinet, Slovenija).

Za sutra je zakazan program „Gužva na sceni“, u okviru kojeg će nastupiti zagrebački solisti ( kamerni gudački ansambl) uz pratnju Sretena Krstića na violini i Mihajla Zurkovića na klaviru i izvesti dela Mocarta i Štrausa.

Foto: Promo

„Ekstradevičanski romantizam“ naziv je trećeg festivalskog dana kada će dela Betovana i Šuberta publici doneti Mejred Hiki (violina, Irska), Vilijam Hejgen (violina, SAD), Adrijen La Marka (viola, Francuska), Paolo Bonomini (violončelo, Italija), Lorejn Kampe (kontrabas, Francuska), Mate Bekavac (klarinet, Slovenija), Serđo Azolini (fagot, Italija), Kristijan Kacenberger (horna, Nemačka).

U nedelju 22. oktobra pod parolom „Tri, četiri, (Novi) Sad“ novosadski muzičari Robert Lakatoš (violina), Jožef Bisak (viola), Marko Miletić (violončelo), Mihajlo Zurković (klavir) izvešće kompozicije Mocarta, Šostakoviča i Malera.

Foto: Promo

SOMUS će biti zatvoren programom „Makedonissimo“, koji će okupiti renomirane muzičare iz Makedonije. Na programu u Gradskoj kuči od 19 sati biće delo „Pletenki“ savremenog makedonskog kompozitora Pandea Šahova. Izvodiće ga: Simon Trpčeski (klavir), Hidan Mamudov(klarinet, saxofon), Aleksandar Krapovski (violina), Aleksandar Somov (violončelo) i Vlatko Nušev (perkusije).

Foto: Promo

Uoči starta somborske manifestacije umetnički direktor SOMUS-a Mihajlo Zurković istakao je da je uloga „ovog važnog festivala klasične muzike da predstavi klasiku i najmlađima kroz najkvalitetnije programe, ali i da predstavi naše savremene, žive kompozitore, koji svake godine imaju slobodu da osmisle koncert i približe muziku publici“, a Vesna Šašić, direktorka Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, koji je organizator Somborskih muzičkih svečanosti naglasila je:

– Ponosni smo što kontinuirano realizujemo najstariji Festival klasične muzike u našoj zemlji. SOMUS je od izuzetnog značaja za grad Sombor, što dokazuju uvek prepune sale i nadamo se da će se ova lepa tradicija nastaviti, kako na ovom izdanju, tako i u godinama koje slede.

Bonus video: Muzika je lek za dušu