Foto:Screenshot/thegetty.tumblr.com

Bojanke za odrasle su već nekoliko godina pravi trend u svetu, zbog brojnih koristi na (mentalno) zdravlje. U tom kontekstu, nema ničeg lepšeg nego kad muzeji od svojih kolekcija naprave besplatne knjižice za preuzimanje i štampanje, da istovremeno smirite nerve i napojite oči.

Terapeuti već decenijama pričaju o blagodetima bojenja, koje porede sa meditacijom. Prve bojanke za odrasle pojavile su se, pomalo sramežljivo, 2012. ali su tek pet-šest godina kasnije postale opšteprihvaćeni hobi.

Američko udruženje za terapiju umetnošću ističe da je učestvovanje u stvaranju nekog umetničkog dela odlično za „analiziranje osećanja, ublažavanje emotivnih konflikata, podizanje samopouzdanja, kontrolisanje zavisnosti, razvijanje društvenih veština, poboljšanje orijentacije u realnosti, smanjenje anksioznosti“, prenosi Si-En-En (CNN). Dakle, veoma je slično dobroj, staroj psihoterapiji.

Foto:Screenshot/blog.europeana.eu

Sada, kada vam je boravak van kuće ograničen, idealno rešenje za ovaj vid terapije umetnošću nude razni muzeji i biblioteke koji su kreirali besplatne bojanke za odrasle zasnovane na svojim kolekcijama.

Njujorška akademija medicine je još 2016. uputila poziv bibliotekama, arhivama i kulturnim institucijama širom sveta da svojim posetiocima obezbede .pdf stranice koje bi mogle besplatno da se preuzmu, štampaju i potom boje. Preko 100 organizacija je odgovorilo na poziv pod haštagom #ColorOurCollections (ObojteNašeZbirke). Sajt „Hyperallergic“ odabrao je neke od najlepših…

Geti

Kolekcija je napravljena od slika iz Muzeja Geti i Istraživačkog instituta Geti u Los Anđelesu. Podeljena je na četiri teme: lepota, čežnja, snaga i smrt, a nudi i linkove ka originalnim delima, ako vam treba inspiracija pri odabiru boja.

Univerzitet Minesote

Istorijska bibliteka pri Univerzitetu Minesote donosi vam jednoroge, zmajeve, morske lavove i druga neobična stvorenja iz svoje kolekcije.

Smitsonijan

Ovde možete naći slike arhitektonskih motiva i ukrasnih detalja iz enterijera, izvađenih iz knjiga koje poseduju biblioteke pri Smitsonijanu, grupi muzeja i istraživačkih centara iz Vašingtona pod okriljem vlade SAD, koje Amerikanci od milošte zovu „tavan nacije“.

Foto:Screenshot/folgerpedia.folger.edu
Biblioteka Foldžer Šekspir

Šekspirov život bio je obeležen Velikom londonskom kugom (1665-6) što je, između ostalog, dovelo i do zatvaranja svih pozorišta u Londonu. Vi, sada, možete dodati boju koricama njegovih čuvenih komada.

Ruska državna biblioteka

Najveća biblioteka u Rusiji i druga najveća na svetu nudi crteže čuvenih balerina iz svojih bogatih arhiva.

Europeana

Veb portal koji je kreirala Evropska unija sastoji se od digitalizovanih muzejskih kolekcija iz preko 3000 institucija sa Starog kontinenta. Jedna bojanka je, an primer, posvećena istoriji ženskog roda, od prvog prikaza zubarke iz srednjeg veka do postera za promociju sufražetkinja. Tu je knjižica sa crtežima u stilu ar nuvoa (art nouveau), dekorativnog stila na prelazu iz 19. u 20. vek, bojanka posvećena godini kulturnog nasleđa…

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram