Foto: HOSHANG HASHIMI / AFP / Profimedia

Fanove kultne franšize "Matriks" ponovo je iznenadio još jedan video koji najavljuje dugoočekivani četvrti nastavak. Ovoga puta "Warner Bros" je objavio zagonetni pogled na film u režiji Lane Vačovski koji manje govori o tome šta možemo da očekujemo, a više o tome šta znači to što sve izgleda tako poznato...

Kako prenosi Gizmodo, Kijanu Rivs je ponovo tu, mačka je tu, ali postoji mala razlika… Preplitanje momenata iz novog filma sa sličnim sekvencama iz prva tri filma ne poziva samo na stilske paralele između „Resurrections“ i njegovih prethodnika, već nudi i fascinantno narativno pitanje.

Video je naslovljen sa „Deja Vu“, jer je trejler pun ponavljanja poznate rečenice Triniti (Keri En-Mos) preuzete iz originalnog filma: „Deja vu je obično kvar u Matriksu. To se dešava kada nešto promene“.

Foto: Promo

U originalnom Matriksu, Triniti je objašnjavala Neu da je crna mačka koju je video kako prolazi pored njih u hotelu Lafajet bila pokazatelj da se šifra samog Matriksa ponovo ispisuje oko njih, što ukazuje da su agenti prisutni.

Izdvajanje te rečenice za „Resurrections“ postavlja pitanje koliko će se od onoga što ćemo videti u sledećem filmu oslanjati na to koliko smo u stanju da prepoznamo trenutke i ideje koje smo ranije videli.

Na kraju krajeva, Lana Vačovski zaista želi da gledamo dalje od površine ogledala koje se reflektuje na nas. Koliko je duboka zečja rupa?

Bonus video: Miloš Biković o Džoni Depu i potencijalnoj saradnji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar