Uroš Predić

Sedamdeseta godišnjica smrti slikara Uroša Predića (1857-1953) biće obeležena od 8. do 11. februara, kroz više manifestacija koje organizuju Grad Zrenjanin, Narodni muzej, Narodno pozorište "Toša Jovanović" i Mesna zajednica "Orlovat".

U sredu, 8. februara u 18 časova, u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ biće prikazana monodrama „Ja ću tebi ljuba biti“ Muzejskog teatra Muzeja Krajine Negotin, po tekstu Sanje Radosavljević i u izvođenju glumice Ljiljane Jakšić, a deo scenografije čini i reprodukcija portreta Stevana Stojanovića Mokranjca, rad Uroša Predića, čiji se original čuva u Mokranjčevoj kući u Negotinu.

U četvrtak, 9. februara u 12 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće biće promovisano obnovljeno i redizajnirano izdanje publikacije „Dakle, vi ste taj Uroš Predić“, i tom prilikom biće prikazan kratki film „Mladi slikar – velika dela: dečiji crteži Uroša Predića“, nastao u okviru projekta Narodnog muzeja „Mali kustosi – velike priče“, a uz učešće učenika OŠ „Uroš Predić“ iz Orlovata.

Na dan slikareve smrti, u subotu, 11. februara na mesnom groblju u Orlovatu u 11 časova sati biće položeni venci na grob Uroša Predića i služen pomen, a nakon toga, prisutni će posetiti hram Vavedenja Presvete Bogorodice, u centru sela, koji je oslikao Uroš Predić.

Posebno mesto na ikonostasu zauzima Sveta Petka, s likom umetnikove majke, za koji je sam Predić rekao da je jedan od njegovih najuspelijih radova.

Na tom ikonostasu slikar je ovekovečio i oca i dedu, u likovima Svetog Nikole i Svetog Save.

Bonus video: Oldtajmeri u Nišu: Mladi da se upoznaju, stariji da se prisete

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare