Foto: Promo

U Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu od 6. do 11. oktobra biće održan 30. jubilarni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“ pod sloganom „O vrednostima i trajanju“.

Selektor festivala, dramaturg Branislav Nedić odabrao je pet predstava u zvaničnoj konkurenciji. Pored predstave domaćina koji će izvesti Molijerovog „Don Žuana“ u režiji Andreja Cvetanovskog, publika će moći da pogleda „Besnilo“ Borislava Pekića u režiji Borisa Liješevića Narodnog pozorišta iz Sombora, kao i Geteovog „(Pra)Fausta“ istog reditelja u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta.

Foto: Promo

Narodno pozorište iz Beograda će se predstaviti komadom „Očevi i oci“ Slobodana Selenića u režiji Veljka Mićunovića, a pozorište „Boško Buha“ predstavom „Ubistvo u Orijent Ekspresu“ Agate Кristi u režiji Darijana Mihajlovića.

Festival će biti otvoren izložbom „Pozorišni svetlopisi – od portreta do scenskog pokreta – pozorišna fotografija u Vojvodini do četvrte decenije 20. veka“ autorke Ivane Кoči, u organizaciji Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Foto: Nebojša Babić/Narodno pozorište u Beogradu

Od ostalog pratećeg programa, biće održana promocija pozorišnog časopisa „Scena“, kao i kapitalno izdanje Sterijinog Pozorja “Sabrane drame Joakima Vujića“ autorke Isidore Popović, objavljene povodom 250 godina rođenja našeg istaknutog dramskog pisca.

Profesorka Fililoškog fakulteta u Beogradu i naš čuveni šekspirolog Zorica Bečanović-Nikolić održaće predavanje pod nazivom „Šekspir – naš sagovornik“. Festival će biti zatvoren kabareom „Boja noći“ u kome će u čast nagrađenih publika moži da čuje hitove filmske muzike u izvođenju Ljiljane Stjepanović, Mine Lazarević i Slobodana Bode Ninkovića.

Žiri festivala čine: Dejan Projkovski, pozorišni reditelj iz Makedonije, Aleksandra Glovacki – dramaturškinja i pozorišna kritičarka i Nataša Petrović – glumica i umetnički direktor Narodnog pozorišta Timočke Кrajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara.

Bonus video: Ne oklevaj, improvizuj! Jelena Koraksić o predstavi koju glumci mogu igrati i sa 50 godina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar