Vladan Desnica Foto:Wikipedia.org

Monografija "Non omnis moriar: o poeziji i smrti u opusu Vladana Desnice" Vladana Bajčete u izdanju Instituta za književnost i umetnost biće predstavljena 2. decembra u 19 časova u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, saopšteno je iz NBS.

U ovoj naučnoj monografiji Vladan Bajčeta donosi manje poznat portret Vladana Desnice, jednog od najznačajnijih pisaca koji je stvarao na srpskom jeziku. Reč je o Desničinom pesničkom stvaralaštvu koje nije osvetljeno poput njegove proze. Takođe, kad je u pitanju tema smrti u Desničinom opusu, što je, kako podsećaju iz NBS, jedna od uporišnih tačaka piščeve umetnosti, Bajčeta se osvrće i na romane, kao i na dramska dela ovog velikog pisca.

Na promociji u Narodnoj biblioteci Srbije govoriće Marko Avramović, Marko Radulović i autor Bajčeta.

Vladan Bajčeta (1985) diplomirao je na grupi za srpsku i svetsku književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gde je završio master i doktorske akademske studije. Viši je naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu na Odeljenju za istoriju srpske književne kritike i metakritike, a pre knjige o Desnici 2021. godine objavio je i monografiju „Borislav Mihajlović Mihiz: kritičar i pisac“.

Foto:promo

Program se može pratiti i uživo onlajn preko zvanične Fejsbuk stranice Narodne biblioteke Srbije i u odloženom gledanju preko Jutjub kanala ove institucije.

Vladan Desnica rođen je u Zadru 17. septembra 1905, gde je i preminuo 1967. godine, a ovog leta Narodna biblioteka Srbije ustanovila je nagradu koja nosi piščevo ime, čiji je prvi laureat Dejan Aleksić.

Bonus video: Beogradske adrese srpskih pisaca 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar