Dejan Stojiljkovic foto Laguna

Izdavačka kuća „Laguna“ će ekskluzivno na Sajmu knjiga u Novom Sadu danas predstaviti „Zvezda nad prazninom“, novi roman Dejana Stojiljkovića.

Posetioci sajma će biti u prilici da prvi čitaju roman o neukrotivom geniju i misterioznoj smrti Branka Miljkovića već od danas, dok će se knjiga u redovnoj prodaji naći od petka, 10. marta.

Branko Miljković Foto: Wikimedia commons

Novi roman dobitnika Andrićeve nagrade prati poslednje tri godine Brankovog života, sa reminiscencijama na njegovo detinjstvo i rane godine. Knjiga „Zvezda nad prazninom“ bavi se njegovim večitim sukobom sa svetom, tragičnom sudbinom genijalnog umetnika kao i njegovom misterioznom smrću u Zagrebu 1961. godine, za koju ni do danas nije utvrđeno da li se radi o ubistvu ili samoubistvu. Ovo je istovremeno priča o jednoj državi i njenoj Službi bezbednosti, ali i o izuzetnom pojedincu koji poput Prometeja donosi čovečanstvu vatru i svetlost života.

„Slika o Branku Miljkoviću, koja se plasirala decenijama, prilično je odudarala od onog što je on zaista bio. Ne mislim samo na neutemeljenu tvrdnju o njegovom navodnom samoubistvu već i na to da je predstavljan kao turoban i mračan čovek, što on svakako nije bio. On je bio vrlo kompleksna ličnost i karakteriše ga, još u ranim godinama, sve ono što karakteriše genijalne ljude. Dakle, neverovatna glad za znanjem, neprestana zapitanost nad smislom sveta i života kao i neprestani rad na sebi. Branko je bio neverovatan erudita, načitan, obrazovan, poliglota…“, rekao je Stojiljković povodom novog romana.

Ipak, priprema za pisanje nije bila bez poteškoća, dodao je pisac:

„Imam sreću da sam bukvalno na ’izvoru’, tj. u Nišu, Miljkovićevom i mom rodnom gradu, tu je Brankov legat u Narodnom muzeju u kome sam pronašao dosta materijala, onda su tu i mnogi Brankovi vršnjaci i savremenici sa kojima sam vodio razgovore. Konkretnih problema nije bilo, ali je bilo ćutanja. To je zanimljivo, kako ljudi i dan-danas, toliko godina kasnije, zaziru od tajne službe jedne države koja ne postoji više od 30 godina“.

Bonus video: Goran Šušljik o serijama po delima Dobrice Ćosića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar