Foto: Shutterstock/Irma eyewink

Posle priznanja za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, u Novi Sad stiže još jedna nagrada – "Melina Merkuri" koja se dodeljuje najuspešnijim Evropskim prestonicama kulture.

Panel eksperata Evropske komisije 2019. godine je ocenio Novi Sad kao jednu od najboljih Evropskih prestonica kulture u pripremnoj fazi, te je sada nakon trećeg kontrolnog izveštaja dao preporuku da Novi Sad dobije ovo prestižno priznanje, vredno 1,5 miliona evra.

“ Program i njegova evropska dimenzija veoma su snažni, te zaključujemo da tim dobro razume koncept Evropske prestonice kulture“ navodi se u izveštaju stručanjaka Evropske komisije koji dodaju:

“ Sa zadovoljstvom izdvajamo veliki broj međunarodnih saradnji u okviru programa i izuzetan trud za razvoj publike „, zaključujući da se u narednom periodu nastavi sa započetim procesima na stvaranju trajnih legata koji će ostati Novom Sadu i nakon godine titule, kao i negovanjem izgrađenih mostova između umetnika.

Nagradom „Melina Merkuri“ i Nagradom za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, Novi Sad je postao jedina Evropska prestonica kulture do sada sa dve prestižne evropske nagrade i pre titularne godine. Kroz pozitivne ocene tri različita žirija evropskih eksperata, Novi Sad je u prethodnih pet godina potvrdio svoj kvalitet u uključivanju lokalne scene i građana, razvoju i međusobnom povezivanju ustanova kulture i vaninstitucionalne scene, decentralizaciji kulture, podizanju produkcijskih i programskih kapaciteta ali i otvaranju i obnavljanju novih prostora, kako se navodi u saopštenju EPK.

Nagrada „Melina Merkuri“, nazvana po bivšoj grčkoj ministarki kulture i čuvenoj glumici, koja se smatra i najzaslužnijom za pokretanje projekta EPK.

Bonus video: Reportaža iz jutranjeg programa – Umetnički preformans u Knez Mihajlovoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare