Otvaranje Omladinskog centra OPENS Novi Sad
Otvaranje Omladinskog centra OPENS Foto:TANJUG/ JAROSLAV PAP

Kao Evropska prestonica kulture za 2022. godinu, Novi Sad će se predstaviti kroz program koji čini više od 1.500 kulturnih događaja u kojima će učestvovati oko 4.000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika, sa ciljem da ovaj grad stave u centar evropskog kulturnog života za narednu godinu, saopštila je danas direkcija programa.

U susret svečanom otvaranju programa će 31. decembra 2021. godine na Trgu slobode u Novom Sadu biti izvedena predstava „Tesla izumetnik“ Srpskog narodnog pozorišta, nakon koje će povorka u okviru festivala svetla „Tesla – svetlosna galerija“ krenuti od Trga slobode do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, gde će potom biti upriličeni brojni koncerti.

Prvi od osam programskih lukova, „Doček“, svečano će biti otvoren 13. januara 2022. godine na gradskom bulevaru ispred Banovine multimedijalnom predstavom „Zeniteum : 2022“ reditelja Dejana Živadinova, koja kroz umetnost slavi velika imena srpske nauke – Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića.

Prema rečima organizatora, svečano otvaranje će obeležiti i izložba „Vreme i vaseljena“ u holu Studija M, kao i izložbe, koncerti i performansi na više od 50 lokacija u Novom Sadu.

Programski luk „Seobe“ počinje 1. februara, na Dan grada Novog Sada, i traje do 20. marta 2022. godine, a otvara ga opera „Vladimir i Kosara“ kompozitora Stevana Divjakovića, u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta.

Programski luk „Budućnost Evrope“ trajaće od 20. marta do 15. maja 2022. godine, a obuhvata programe od dece i mladih i za decu i mlade.

Među brojnim sadržajima biće predstavljena čak četiri pozorišna festivala u okviru kojih će mladi imati prilike da rade sa pozorišnim trupama iz gotovo 20 zemalja, dok će za najmlađe kroz program „Bajke budućnosti“ biti ispričano čak 40 priča, sa „Guliverovim putovanjima“ u izvođenju Pozorišta mladih kao završnicom.

Programski luk „Dunavsko more“, koji traje od 22. jula do 21. avgusta 2022. godine, kroz kulturu i umetnost se bavi ekologijom i kulturnim nasleđem Dunava.

Ovaj program, između ostalog, obuhvata izložbu “Ekoutisak“ Centra za promociju nauke na novosadskim plažama i u Studenskom kampusu Univerziteta u Novom Sadu, projekciju filma “Dunavsko more i aktivizam kroz ekran” Udruženja za video umetnost „Videomedeja“ u Kulturnoj stanici Eđšeg, izložbu „Izvan centra“ galerije „Bel Art“ u mestima nadomak Novog Sada, kao i koncerte „Na lepom plavom Dunavu“ Udruženja „Život kao inspiracija“, koji će biti održani duž obale Dunava.

Programski luk „Kaleidoskop kulture“, koji se realizuje već kontinuirano četiri godine unazad, biće održan od 1. septembra do 7. oktobra, a predstaviće programe poput opere „Karmen“ Srpskog narodnog pozorišta, Bijenala scenskog dizajna u saradnji sa Praškim kvadrijenalom u Kreativnom distriktu, izložbe „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svestka rata“ Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Osim toga, biće upriličeni i svojevrsni „SLET – Alternativna istorija Evrope“ Pozorišta mladih na otvorenom, „Design Week Novi S“” na SPENS-u, „Noć književnosti“ u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, kao i tradicionalni Korzo na Bulevaru Mihajla Pupina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar