Foto:Promo/Dereta

Predstavljamo vam dve nove knjige u izdanju izdavačke kuće Dereta. U pitanju su romani Madlen Tijen „Nemoj reći da nemamo ništa“ i Patrisije Engel „Beskrajna zemlja“.

„Nemoj reći da nemamo ništa“ Madlen Tijen, hipnotička je saga o muzici i tišini, veličanstveno ispripovedana priča o Istoku i Zapadu, piše izdavač.

U ovom romanu Madlen Tijen vešto prepliće priče, muziku i matematiku kako bi isprela porodičnu istoriju dve generacije – prve, koja je 60-ih godina prošlog veka bila žrtva Velike proleterske kulturne revolucije Mao Cedunga i masovnih čistki širom zemlje, i druge, koja se nastanila u Kanadi, daleko od nemira. U Vankuveru će Mari i njena majka ugostiti Aj-Ming, studentkinju koja je zbog prodemokratskih demonstracija na Tjenanmenu 1989…

Kombinujući poetično i politično, humoristično i sofisticirano, individualno, kolektivno i univerzalno, autorka je napisala izvanredan roman, kompleksan i melodičan poput Bahovih sonata, koji predstavlja svojevrsno promišljanje terora totalitarističkog režima, nesalomivosti ljudskog duha i snage prošlosti. Nemoj reći da nemamo ništa najbolja je knjiga godine po izboru Njujork tajmsa 2016, a istovremeno je osvojila i najprestižnije kanadske književne nagrade. Takođe, ušla je uži izbor za Bukerovu nagradu 2016.

S druge strane, “Beskrajna zemlja“ Patrisije Engel, obogaćena urbanim životom Bogote, živopisno natopljena mitologijom Anda i protkana onom strašnom napetošću svakodnevice ljudi koji žive bez dokumenata u Americi, je priča o dve zemlje i jednoj porodici mešovitog statusa – čitavom jednom svetu u kome je svaki uspeh povezan s kajanjem, a svaki san kojem se stremi otežava neki san koji se odgađa.

Nakon što je impulsivno, iako možda i opravdano, naudila nekome, Taliju šalju u popravnu instituciju za adolescentkinje u šumovitim planinama Kolumbije. Međutim, ona mora što pre da pobegne odatle i vrati se kući, u Bogotu, gde je čekaju otac i avionska karta za Sjedinjene Države i neki bolji život. Ako propusti taj let, propustiće priliku da konačno ponovo vidi svoju majku i ostatak svoje porodice na severu… Patrisija Engel, nagrađivana je i međunarodno priznata spisateljica,  i sama ćerka kolumbijskih imigranata i državljanka dve zemlje, kaže se u saopštenju izdavača.

Bonus video: Jasmila Žbanić Našim političarima odgovaraju sukobi, a sve smo siromašniji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar