Emina Elor u predstavi "Upotreba čoveka", Foto:Promo/Novi tvrđava teatar

Glumci Emina Elor i Atila Nemet nagrađeni su na sedmom pozorišnom festivalu "Novi tvrđava teatar", koji je održan od 4. do 8. septembra na terasi Vile Stanković u Čortanovcima.

Žiri u sastavu glumica Sanja Ristić-Krajnov, književnik Laslo Blašković i kritičarka Nataša Gvozdenović, odlučio je da nagradu za najbolju žensku ulogu dobije Emina Elor za ulogu Vere Kroner u predstavi „Upotreba čoveka“ u režiji Borisa Liješevića.

„Emina Elor igra Veru Kroner autentično i svedenom, a dubokom igrom otkriva nove slojeve lika. Vera Kroner u izvođenju Emine Elor postaje simbol stradanja, s jedne, i otvaranja puta prevazilaženja smrti, s druge strane. Ona sa gledaocem ostvaruje blisku i neposrednu komunikaciju“, navedeno je u obrazloženju.

Atila Nemet u predstavi „Ana Karenjina“, Foto:Promo/Novi tvrđava teatar

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Atili Nemetu za ulogu Karenjina u predstavi „Ana Karenjina“ Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház, u režiji Dejana Projkovskog.

„Karenjin Atile Nemeta je kreacija doneta precizno, koncentrisano i jasno. Nemet brilijantno donosi lik koji simboliše niz krutih i lažnih vrednosti, na način da je gledalac igrom izazvan da spram njega preispita sopstvene stavove i stereotipe“, istakao je žiri.

Žiri je specijalnu nagradu za kolektivnu igru dodelio ansamblima predstavama „Upotreba čoveka“ i „Ana Karenjina“.

„Ana Karenjina“, Foto:Promo/Novi tvrđava teatar

„Uprkos različitim rediteljskim postupcima, obe predstave su primer onoga što retko vidimo na sceni – celovite igre koja kao potpun doživljaj stiže do publike i na taj način publici otvara prostor za mnoštvo kako ličnih asocijacija tako i svojevrsnu katarzu“, navedeno je u obrazloženju.

Ovogodišnji „Novi tvrđava teatar“ održan je u smanjenom obimu zbog epidemiološke situacije.

Nakon odlaganja usled izbijanja pandemije, sedmo izdanje manifestacije organizovano je pod sloganom „Odbrana zagrljaja“, a umetnička direktorka Vida Ognjenović odabrala je tri predstave.

Pored već pomenutih „Upotreba čoveka“ i „Ana Karenjina“, publika je imala priliku da pogleda i “Oleanu”, master predstavu studentkinja Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu pod mentorstvom Vide Ognjenović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar