Foto: Aleksej Krpan

U beogradskoj Galeriji Novembar otvorena je izložba “Mi”, na kojoj su prikazane neke od najboljih fotografija braće Srđana i Gorana Vejvode, nastale u periodu “novog talasa”, legendarnog perioda popularne kulture sa prelaza iz sedamdesetih u osamdesete godine prošlog veka.

“Novi talas” obeležio je muzički i uopšte umetnički život, počev od Beograda odakle je rezonovao širom bivše Jugoslavije. Preplitanjem dokumentarističkog i umetničkog pristupa fotografiji, braća Vejvoda uspešno su “uhvatili” tadašnji stil života i kreativni naboj velikana ove epohe poput Idola, Šarla akrobate, Električnog orgazma, Ekatarine Velike i mnogih drugih:

Foto: Aleksej Krpan

“Povod za izložbu je knjiga koju smo moj brat i ja hteli da napravimo od fotografija iz godina “novog talasa”. Prošle godine sam se sreo sa Srđanom Šaperom u galeriji i odlučili smo da napravimo najbolji izbor za izložbu. Ima fotografija vezanih za muziku, jer moj brat Goran bio je muzičar i blisko je sarađivao sa raznim bendovima, ali i fotografija snimljenih u kontekstu života koji smo tada vodili,” objašnjava Srđan Vejvoda.

Foto: Aleksej Krpan

Odabrani radovi samo su deo iz kolekcije od više stotina fotografija iz vremena koje Vejvoda opisuje kao “period stvaralačkog vrenja u svakom pogledu, period optimizma i iskrene radosti, svakodnevnih izložbi, koncerata, skupova, predavanja – i jednostavnih susreta sa ljudima koji su to vreme obeležili”.

Brojni predstavnici “novog talasa” bili su prisutni u Galeriji Novembar, ali i mlađa publika koja silom prilika, kako zaključuje Vejvoda, živi živote daleko i od “najmanjih tragova slobode” koju su njegovi prijatelji osećali i širili osamdesetih:

“Teško je praviti poređenje sa onim što je tada bilo, a velika razlika je nastanak interneta i čitavog tehnološkog sveta. Sve je bilo mnogo prirodnije, komunikativnije, nisi mogao sve odmah da uradiš i to je na neki način stvorilo uslove za vrstu života i kreativnosti sasvim drugačiju od onoga što mladi danas žive.”

Foto: Aleksej Krpan

Goran Vejvoda poslao je poruku svim gostima, izrazivši radost što se u Beogradu, makar posredstvom njegovih fotografija, oživljava period „novog talasa“: „Nadamo se da će posetioci da osete kroz naše fotografije nešto od tog uzbudljivog vremena i senzibiliteta koji su nas, koji smo u njemu učestvovali, obeležili za sva vremena.“

Foto: Aleksej Krpan

Izložba “Mi” Srđana i Gorana Vejvode u Galeriji Novembar (Kursulina 22), trajaće do 13. Novembra, a svi posetioci mogu je videti svakog radnog dana sem ponedeljka od 12 do 20 časova, subotom od 10 do 18 časova i nedeljom od 10 do 14 časova.

O BRAĆI VEJVODA

Srđan Vejvoda (1952) bavi se fotografijom više od polovine veka, prevashodno amaterski. Tokom ranih osamdesetih, sa bratom Goranom, bio je aktivan kao fotograf na beogradskoj muzičkoj sceni. Mnogi od tih radova su se našli na njihovoj zajedničkoj izložbi 1981. u Srećnoj Galeriji SKC-a. Od 1986. živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Goran Vejvoda (1956) multimedijalni je umetnik koji se bavi zvukom i vizuelnim medijima od rane mladosti. Aktivno je učestvovao u beogradskoj novotalasnoj sceni (1979–1985) kao muzičar i katalizator brojnih ideja i projekata. Od 1985. živi i radi u Francuskoj, a od 2015. u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bonus video: Mrđan Bajić na otvaranju svoje izložbe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar