Novi Sad: Sto godina časopisa Zenit i podsećanje na Ljubomira Micića

Podeli:
Foto:promo

U petak, 29. oktobra u 19 časova u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, biće održana promocija međunarodnog zbornika Sto godina časopisa Zenit 1921–1926–2021, čiji su urednici Irina Subotić i Bojan Jović, saopštili su organizatori.

Zbornik je posvećen je obeležavanju jednog veka od kada je u Zagrebu, 1. februara 1921. godine, objavljen prvi broj ove internacionalne revije za umetnost i kulturu (poslednji je izašao u Beogradu decembra 1926).

Zbornik želi da, na simboličan i istovremeno naučan način, podseti na istorijski značaj i moguću aktuelnost časopisa i zenitističkog pokreta koji je doprineo profilisanju kulturne scene tek osnovane države Srba, Hrvata i Slovenaca. Ideolog zenitističkog pokreta – Ljubomir Micić, beskompromisan i uporan – bio je napadan, proganjan, osuđivan, a posle Drugog svetskog rata i potpuno isključen iz kulturnog života, pa samim tim gotovo zaboravljen, dodaju organizatori.

U kojoj meri je Zenitovo nasleđe i danas – vek kasnije – živo? Da li su u dosadašnjim istraživanjima, analizama i tumačenjima iscrpljene sve teme i pitanja koja je otvarao ovaj časopis? Da li je sve rečeno i napisano o Miciću, njegovim idejama, njegovim saradnicima i njegovoj zaostavštini? Čime nove generacije istraživača mogu da doprinesu ovoj temi? Ovaj zbornik nastoji da odgovori na pojedina od ovih pitanja.

Uvodnu reč na promociji uputiće dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske. U razgovoru o zborniku učestvovaće prof. emeritus Irina Subotić, urednica zbornika, prof. dr Maja Stanković, Nevena Martinović i dr Goran Miloradović, dok će moderator razgovora biti prof. dr Dijana Metlić.

Bonus video: Vreme zla –  Nebojša Dugalić, Isidora Simijonović

Komentari

Vaš komentar