Foto: NSEPK M. Pudić, V. Veličković

Gradovi Novi Sad iz Srbije, Eš-sur-Alzet iz Luksemburga i Kaunas iz Litvanije zvanično će u ponedeljak, 9. januara predati titule evropskih prestonica kulture za 2023. godinu gradovima Elefsini u Grčkoj, Temišvaru u Rumuniji i Vesprem-Balatonu u Mađarskoj na svečanosti u Atini, u Grčkoj, saopštila je Fondacija Novi Sad - EPK.

Zvanična ceremonija primopredaje titule EPK biće održana na mestu od izuzetne simboličke važnosti – u prvoj evropskoj prestonici kulture – Atini, gde je glumica i nekadašna grčka ministarka kulture Melina Merkuri, zajedno sa francuskim ministrom kulture Džekom Langom, pokrenula evropsko priznanje koje za cilj ima stavljanje kulture u centar društva, kao ključa za privredni razvoj društva utemeljenog na znanju, inovativnosti i kreativnosti.

Projekat Evropska prestonica kulture jedinstven je, kako podseća Fondacija Novi Sad-EPK, jer u prvi plan stavlja složenost različitih evropskih kulturnih obrazaca, s ciljem da komunikacijom različitih kultura ujedini ljude, gradove i zemlje i doprinese održivom jačanju evropske ideje.

Suština projekta EPK su saradnja i umrežavanje, koje ne dolaze do izražaja samo u toku godine titule, već ostaju kao jedan od trajnih legata projekta. U slavu bogatstva i različitosti evropskih kultura, Eš, Kaunas i Novi Sad kao svoj legat velikoj ideji evropskih kulturnih prestonica ostavljaju zajedničku ceremoniju primopredaje titule, koja će od sada biti redovno održavana početkom svake godine.

Bonus video: Karmina Burana na otvorenom u Novom Sadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar