Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEDJA VUCKOVIC/bs

Novi Sad je od večeras zvanično Evropska prestonica kulture za 2022. godinu. Na svečanosti, šef delegacije EU u Srbije Emanuele Žiofre je gradonačelniku Milošu Vučeviću uručio plaketu čime je ozvaničen početak godine Evropske prestonice kulture u Novom Sadu.

Ne postoji grad koji je više zaslužio da visoko podigne evropsku zastavu kulture od Novog Sada, poručila je večeras premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je na ceremoniji proglašenja Novog Sada Evropskom prestonicom kulture za 2022. godine navela da je viojvođanska prestonica „centar inovacija u kojem cvetaju istraživački centri i posluju vanreden domaće kompanije“.

Srbija je odlučila da bude jedan od lidera četvrte digitalne revolucije i u nameri da se tako pozicionira počela je da streteški ulaže u naučnike, inovatore, kreativce i umentnike, i u izgradnju prostora u kojima će se oni okupljati i deliti briljantne ideje, naglasila je Brnabić.

To je, po njenoj oceni, postignuto između ostalog i izgradnjom čitave mreže naučno-tehnoloških parkova i otvaranjem rekontruisanog Narodnog muzeja u Beogradu.

Brnabić je naglasila da je u poslednjih pet godina u kreativne industrije uloženo milijadru evra i da se po tome ističe Novi Sad.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEDJA VUCKOVIC/bs

Istakla je da je ulaganje u inovacije „ulaganje u našu budućnost“ i to se vidi u „egazaktntim ekonomskim pokazateljima, ali po broju mladih koji se vraćaju u Srbiju“ iz inostranstva.

Proglašenjem za Evropsku prestonice kulture Novi sad se, kako je naglasila Brnabić, stavio na čelo Evrope i čitave Evropske unije „na najlepši mogući način – u kulturi“.

Žoifre je rekao kao da je večeras veliki trenutak za Novi Sad i Srbiju ali i EU, te čestitao Novom Sadu i Srbiji.

Poželeo im je da uspešno realizuju bogati kulturni program u tekućoj godini

„Čestitam Novom Sadu i Srbiji na ovom postognuću. Evropa računa na vas da budete svetionik kulture otpornosti i tolerancije i svojim primerom inspirišete ostale Evropljane „, rekao je on.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je rekla da je danas izuzetan dan za čitavu Srbiju a posebno brojne ljude koji rade u kulturi za nju žive.

Maja Gojković Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA/ DARIO KONSTANTINOVIC/bs

Rekla je da je Novi Sad uvek bila sredina u kojoj multikulturalnost stanuje „već vekovima“, te da različitosti nikada nisu bile razlog za podeljenost već vozovi koji spajaju ili ujedinjaju.

„Kultura grada je bogati mozaik delova koji sijaju sami za sebe ali i daleko jače i blistavije kada su zajedno“, navela je ona.

Vučević je rekao da će tokom godine Novi Sad pokazati celoj Evropi „bogatstvo i isprepletanost različitih kultura“ koje su, kako je naveo,  snažna veza među ljudima i narodima koji ovde žive.

Putem video poruke, na tituli je Novosađanima čestitala i komesarka EU za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel.

Svečanosti je prisustvovala ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, predstavnici diplomatskog kora, političkog i javnog života, kao i crkveni velikodostojnici.

BONUS VIDEO: Zašto je izgradnja muzeja Đorđa Balaševića podelila Novi Sad

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare