Foto: Printscreen/YouTube/Српско народно позориштe

Treći "Kaleidoskop kulture" počinje u petak, 4. septembra i trajaće do 9. oktobra širom glavnog grada Vojvodine, najavila je danas Fondacija "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture". U okviru manifestacije biće izvedena i opera "Rigoleto" u koprodukciji sa Srpskim narodnih pozorištem, prvi put na otvorenom posle 170 godina i to uz video projekciju na fasadi dugoj 50 metara.

Program će u petak otvoriti umetničko-programski koncept „Liman 5“ na mestu gde se susreću industrijsko nasleđe i savremeno stvaralaštvo. Na prostoru nekadašnjeg Velikog Limana će pet umetnosti – arhitektura, književnost, vizuelna, primenjena i izvođačka, biti uvertira u pet nedelja „Kaleidoskopa kulture“.

Programi „Kaleidoskopa kulture“ biće dostupni i onlajn. Iz Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ kažu da je podrška onlajn posetilaca velika, što je novi podstrek razvoju kulture.

– Jedinstven podvig u Srbiji i regionu je najbolji opis ovogodišnjeg „Kalidoskopa kulture“. Svojom kulturom zajedništva, uključujući sve Novosađane, on ne samo što nadilazi uobičajeni pristup kulturi, već ovogodišnjom organizacijom, uživo i onlajn, prevazilazi ograničenja nametnuta virusom korona“, rekao je direktor Fondacije Nemanja Milenković.

Nemanja Milenković Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

Dodao je da se „Kaleidoskop kulture“ razvija kroz uključivanje umetnika, ustanova kulture, nevladinih organizacija, građana i posetilaca, iz čega prozilazi jak programski koncept.

Uključena i pozorišta

Kultura zajedništva kroz jedinstven umetničko-programski pristup započeće ovogodišnjim svečanim otvaranjem, uz učešće Srpskog narodnog pozorišta, Internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra „Infant“, Bitef teatra, Šabačkog pozorišta, teatra Mimart, umetničko-produkcijskog kolektiva Karkatag i Obnova film festa.

Uz otvaranje će ići i izložba o „Velikom Limanu“, predstavljanje slobodnih umetnika iz nekadašnje „Kineske četvrti“, te izložba studenata sa smera Fakulteta tehničkih nauka za scenski dizajn.

Posle svečanog otvaranja, publiku ispred Fabrike čekaju pozorišne predstave ispred Lančare i Gvožđare, performans ispred Kulturne stanice OPENS, gde će biti i projekcija dečijih filmova, zatim umetničke, vizuelne i zvučne instalacije. Izložbe fotografija takođe će biti na više lokacija.

Opera kod Češkog magacina

Opera „Rigoleto“, pod dirigentskom palicom Argentinca Luisa Gorelika, u koprodukciji sa Srpskim narodnih pozorištem na programu je u ponedeljak, 7. septembra, kod Češkog magacina.

Iz opere Rigoleto SNP-a Foto: Printscreen/YouTube/Српско народно позориштe

To će biti prvi put da će ta opera, posle skoro 170 godina od premijere u Veneciji, biti izvedena napolju, i to uz video projekciju na fasadi dugačkoj 50 metara.

– Pravi je trenutak da pružimo jedni drugima ruke – možda sada po prvi put i da zapravo pokušamo da operski umetnici izađu iz operske zgrade i ostvare sjajnu sinergiju sa drugim načinom razmišljanja i drugim prostorom – rekao je reditelj Aleksandar Nikolić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar