Docek Nove godine 2022 Novi Sad
Doček Nove 2022. godine u Novom Sadu Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Novi Sad će zvaničan početak godine titule Evropske prestonice kulture 2022. obeležiti 13. januara, spektakularnim arhitektonsko – multimedijalnim projektom “Zeniteum :: 2022”, u režiji slovenačkog avangardnog umetnika i renomiranog evropskog reditelja Dragana Živadinova. Centrala manifestacija otvaranja biće održana na Bulevaru Mihajla Pupina, ispred zgrade vojvođanske Vlade, a posvećena je matematici.

Kao što je zenit najviša tačka do koje se može dospeti, tako je i Zeniteum :: 2022 predstava, slavlje i kulminacija dvojnog otvaranja Evropske prestonice kulture u Novom Sadu i vrhunac programa „Dočeka” u kojem se ukrštaju vreme i energija… Za svoju protagonistkinju optimalne projekcije, autor je izabrao matematičarku Milevu Marić Ajnštajn i protagonistu matematičara Milutina Milankovića.

Matematika je centralna tema scenarija Zeniteum :: 2022, matematika kao oruđe i jezik koji čoveku omogućava da opiše svoje duhovno ostvarenje. Na ceremoniji ćemo pevati slavu nauci i umetnosti u ime kulture!” navodi se u zvaničnom pozivu organizatora EPK. Naslov predstave svečanog otvaranja potiče od transnacionalnog umetničkog pokreta zenitizam, umetnika i urednika časopisa Zenit, Ljubomira Micića (1895 – 1971), koji je u svom međunarodnom časopisu oblikovao modernističku umetnost između dva svetska rata u Beogradu, Zagrebu, Parizu, Berlinu.

Dok je Micićev Zeniteum bio duh vremena Evrope posle Prvog svetskog rata, posle velike krize, novosadski Zeniteum :: 2022, navode organizatori, biće prvo slavlje Evrope u vreme posle Velike svetske virusne krize. Glavna protagonistkinja matematičarka Mileva Marić Ajnštajn, rođenu Titeljanku, glumiće Anita Mančić,  dok će lik Milutina Milankovića, oca klimatske astronomije, u Zeniteumu 2022. predstaviti Boris Isaković. Tokom 2022. Novi Sad će se kao Evropska prestonice kulture predstaviti sa više od 1500 kulturnih događaja i 4000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika. Programski narativ projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” proizlazi iz slogana „Za nove mostove”,  predstavlja ideju izgradnje saradnje i razmene između umetnika i organizacija iz Novog Sada i Srbije sa kulturnom scenom Evrope. Pored spektakulatnog otvaranja, 13. januara će se održavati koncerti na još 40 gradskih lokacija.

Jedan od najpopularnijih britanskih elektronskih sastava, Morcheeba, nastupiće u Pozorištu mladih, u prvoj Gradskoj koncertnoj dvorani francuski bend Nouvelle Vague, dok će kraljicu fada Carminho ugostiti Srpsko narodno pozorište. U Gradskoj kući nastupiće jedan od najboljih klarinetista, Andreas Ottensamer, u Novosadskom pozorištu finski džez muzičar Jimi Tenor, a u Crkvi imena Marijinog, poznatijoj kao Katedrala, autentična američka pevačica Chrysta Bell.

Prostor SKCNS „Fabrika“, u Kreativnom distriktu, ugostiće britanski broj jedan d’n’b zvuka, Rudimental DJ, dok će kantautorka Bojana Vunturišević nastupiti u Kulturnoj stanici Svilara. Od velikih regionalnih umetnika očekuju nas nastupi Josipe Lisac u Sinagogi, Damira Urbana u Reformatorskoj crkvi i Matije Dedića u Kulturnoj stanici Eđšeg.  Detaljan program, satnice i lokacije koncerata 13. januara možete pronaći na sajtu docekns.rs.

Bonus video: Zašto je izgradnja muzeja Đorđa Balaševića podelila Novi Sad

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare