Otvaranje izložbe Sava Šumanović Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Izložba "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata", otvorena je sinoć u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

Reč je o jedinstvenoj izložbi u Srbiji, koja obuhvata najveći broj dela jednog od najznačajnijih srpskih slikara.

Tri izložbene postavke povezuju četiri zemlje.

Otvaranje izložbe Sava Šumanović Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Autorka izložbe Milana Kvas kaže da su izložene čak 102 slike Save Šumanovića.

„U Spomen zbirci Pavla Beljanskog je izložba retrospektivnog karaktera. Obuhvata period između 1919. i 1941.godine. Poseban je akcenat na delima koja se prvi put izlažu. Tu su slike iz najznačajnijih institucija, ali i privatnih kolekcija. Njegova umetnost najbolje pokazuje kakav je odnos bio srpske moderne umetnosti sa evropskim tokovima tog vremena“, ističe Milana Kvas.

Direktor Francuskog instituta u Srbiji Stanislas Pjere podseća da je Šumanović jedan od najpoznatijih srpskih slikara Pariske škole.

Otvaranje izložbe Sava Šumanović Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Za mene je vrlo dirljivo što ovde vidim slike koje je potpisivao transkripcijom srpskog imena na francuskom jeziku. Kada bi se vraćao u Srbiju dela bi potpisivao ćirilicom.Bio je inspirisan francuskim umetnicima. Ponosan sam što je Francuski institut učestvovao u pripremi izložbe. Ovde su dve slike iz francuskih muzeja koje su jedina dva njegova dela koja postoje u javnom vlasništvu u našoj zemlji“, ističe Pjere.

Izložba će biti otvorena do 4. decembra.

Bonus video: Mrđan Bajić na otvaranju svoje izložbe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar