Foto: Promo

Prvo izdanje međunarodnog filmskog festivala “Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik” (“Open Spaces - Rudnik Festival of Innovative Cinema”) biće održano od 29. do 31. jula u Domu kulture "Vojislav Ilić" na Rudniku. Ova manifestacija posvećena je prikazivanju i promovisanju hrabrih i nekonvencionalnih kratkih i srednjemetražnih (do 50 minuta) dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmskih formi, kao i njihovih autorki i autora, kaže se u saopštenju organizatora.

Filmovi će se nadmetati, u okviru jednog objedinjenog takmičarskog programa, za glavnu nagradu festivala „Zapis“ i Specijalne pohvale koje dodeljuje tročlani žiri sastavljen od istaknutih srpskih i regionalnih dokumentarista.

Aron Sekelj, umetnički direktor festivala i selektor, kaže da je ideja da se idejno spoje koncept festivala sa osobenostima mesta na kom se on održava, kao i da bi se publici ponudili jedan potpuno nov i unikatan program.

„Odlučili smo se da fokus „Otvorenih predela“ bude na filmovima koji se na različite načine bave pitanjima i temama prostora, prostornosti, ljudske okoline i odnosu čoveka prema svom okruženju. Izbor je pao na 18 filmova iz svih delova sveta, od kojih će 15 imati svoje domaće premijere na festivalu, uz tri filma iz savremene srpske produkcije. Publika će tako imati prilike da otkrije malo poznate detalje iz istorija udaljenih zemalja i teritorija, razvije saosećanje prema ličnim borbama i tragedijama pojedinaca, spozna razmere ljudskog uticaja na prirodu, a takođe i uticaja urbane sredine na čoveka. Ali najbitnije od svega – videće da se svuda na svetu dešavaju isti procesi i da sve ljude spajaju iste sudbine i priče”.

Pored takmičarskog filmskog programa koji će biti prikazan u sali Doma kulture “Vojislav Ilić”, ovogodišnje izdanje festivala posetiocima nudi i specijalnu projekciju i prezentaciju odabranih filmova mladih autorki i autora iz Srbije i regiona, nastalih u okviru radionice čuvene francuske škole dokumentarnog filma Atelje Varan u Beogradu, kao i masterklas Marka Grbe Singha, umetničkog direktora festivala Beldocs i reditelja filma „Rampart“ na temu „Sećanja, snovi i prostori“. Van filmskog rasporeda, svi učesnici i posetioci festivala mogu da uživaju u brojnim dnevnim aktivnostima u prirodnom ambijentu rudničkog kraja, dok je za subotnji večerni termin nakon projekcije osmišljen specijalni muzički program.

“Otvoreni predeli” su zamišljeni i kao događaj koji prevazilazi standardne okvire filmskog festivala i postaje specijalno mesto okupljanja, u kome svi učesnici i gosti mogu da budu deo prisnog, dinamičnog i produktivnog kreativnog okruženja, ali i da pronađu svoj odmor i utočište na Rudniku, uronivši u opčinjavajuću i umirujuću atmosferu planine. Upravo je ova neodvojiva veza između samog događaja i okruženja u kome se održava ono što festivalu daje njegovo ime, utemeljenje i posebnost, kaže se u saopštenju.

Bonus video: Tika Stanić: Izgledam mlađe jer radim i ne odmaram se

Komentari

Svi komentari (0)