rad Jelene Bulajić Foto:Jelena Bulajić i Irena Peić

Vizuelna umetnica Jelena Bulajić predstaviće se sa novom samostalnom izložbom u beogradskoj Galeriji Novembar od 6. juna, saopšteno je iz ove galerije.

Nova postavka donosi slike iz 2021. napravljene za izložbu u Galeriji Novembar, kao i deo iz ranijeg opusa umetnice, koji je nastajao u periodu od 2018. do danas, dodaje se u saopštenju.

Radovi, koji će posetioci u ovoj galeriji moći da pogledaju do 18. jula, pokazuju nova usmerenja u interesovanju umetnice – umesto ogromnih portreta po kojima je publika prepoznaje, sada su tu fragmenti pejzaža i mrtvih priroda, velike i male planine, okeani, reke, cvetovi… Fokus na prirodu omogućio je Jeleni Bulajić da istražuje likovna svojstva prirode i materijala, koristeći za slikarstvo netipične materijale poput mermernog praha, ugljena, đesa, krede, i objedinjujući više materijalnih slojeva rada u krajnju jedinstvenu sliku.

Vremenska dimenzija, karakteristična za njen dosadašnji opus, u novim radovima iskazana je kroz metamorfozu govora o prolaznosti.

„Novi radovi zaboravljaju Zapadno vreme, u njima nema linearnosti. Kao u budizmu, ovde je vreme shvaćeno kroz svest o nestalnosti svega u kosmosu, a posebno kroz osvešćivanje sopstvene živosti i smrtnosti“, reči su umetnice.

rad Jelene Bulajić Foto:Jelena Bulajić i Irena Peić

Jelena Bulajić rođena je 1990. godine u Vrbasu, i dok je osnovne studije završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, master je okončala na londonskoj „City & Guilds of London Art School“. Izlagala je na samostalnim i grupnim postavkama u Austriji, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Mađarskoj, SAD i Srbiji. Dobitnica je više nagrada, među kojima su: „GAM MA Fine Art Prize“, priznanje „Niš Art Fondacije“, „Elizabeth Greenshields Foundation Grant“, „Velika diploma za crtež“…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar