Foto:shutterstock; Ministarstvo Kulture;shutterstock by bibiphoto

Ministarstvo kulture objavilo je na zvaničnom sajtu Javni poziv za dostavljanje obrazloženog predloga za dodelu Priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina koji je otvoren do 9. decembra ove godine.

Tokom trajanja javnog poziva Reprezentativna udruženja u kulturi, kao i Nacionalni saveti nacionalnih manjina, u svojstvu ovlašćenih predlagača, treba da dostave Ministarstvu kulture obrazložene predloge umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi, koji ispunjavaju uslove za dodelu priznanja, precizira se u saopštenju ovog ministarstva.

Priznanje se, kako podsećaju, sastoji od doživotnog mesečnog novčanog primanja za umetnika ili stručnjaka u kulturi.

U obzir dolaze sledeće oblasti: književno stvaralaštvo, književno prevodilištvo, muzičko stvaralaštvo, muzička interpretacija, likovna umetnost, primenjena i vizuelna umetnost, dizajn i umetnička fotografija, filmska umetnost i audio vizuleno stvaralaštvo, pozorišna umetnost, opera, muzičko scensko stvaralaštvo i interpretacija, umetnička igra, digitalno stvaralaštvo i multimedija, arhitektura, prevođenje stručnih i naučnih tekstova, izvođenje muzičkih, govornih, artističkih i scenskih kulturnih programa, istraživanje, zaštita, korišćenje, prikupljanje i predstavljanje pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, filmske i televizijske delatnosti, naučnoistraživačka i edukativna delatnost, bibliotečko informaciona delatnost, izdavaštvo, produkcija kulturnih programa i dela.

Pravo na priznanje može ostvariti umetnik ili stručnjak u kulturi, koji je državljanin Srbije i „doprineo je razvoju kulturnih vrednosti u Srbiji, odnosno njenoj međunarodnoj afirmaciji“. Uslov je i da je laureat najznačajnijih nagrada i priznanja, ali i da je ostvario pravo na penziju.

Ispunjenost uslova utvrđuje Komisija koja će razmatriti obrazložene predloge i u roku od 60 dana od dana isteka Javnog poziva predložiti listu kandidata, precizira se u Javnom pozivu, a svi detalji dostupni su na ovom linku.

Podsetimo, u februaru je, posle čak osam godina pauze, odnosno nedodeljivanja, Vlada Srbije aminovala spisak od 20 novih dobitnika priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. Nacionalne penzije dobili su: pesnik Đorđo Sladoje, književni prevodilac Neda Bobić Nikolić, kompozitor Zoran Erić, pijanistkinja, čembalistkinja, pedagoškinja i publicistkinja Smiljka Isaković, likovni umetnik Jovan I. Rakidžić, umetnički fotograf i foto dizajner Rajko Karišić, filmski scenograf Miljen Kljaković, dramski umetnici Bogdan Diklić, Vojislav Voja Brajović i Lazar Ristovski.

Voja Brajović, Bogdan Diklić, Lazar Ristovski, Bora Đorđević
Voja Brajović, Bogdan Diklić, Lazar Ristovski, Bora Đorđević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/N1/Zoran Lončarević

Od februara nacionalne penzije imaju i: baletski umetnik Konstantin Kostjukov, arhitekta Vasilije Milunović, muzičar instrumentalista, harmonikaš Ljubiša Pavković, stručnjak u kulturi prof. dr Mirko Kovačević, etnomuzikolog Dimitrije Golemović, kritičar, istoričar i teoretičar filma Božidar Zečević, stručnjak u kulturi Radoslav Rale Zelenović, vokalna solistkinja Maja Odžaklijevska, pozorišni reditelj Miroslav Benka i vokalni solista i muzičar Borisav Bora Đorđević.

Bonus video: Srbija i nacionalne penzije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare