Nova filharmonijska sezona "Baš smo vas se uželeli!" Beogradska filharmonija
Ivan Tasovac i Gabrijel Felc Foto:Promo/Beogradska filharmonija

"Baš smo vas se uželeli" slogan je nove sezone Beogradske filharmonije koju su juče predstavili muzičarima direktor Ivan Tasovac i šef-dirigent Gabrijel Felc, a publiku od septembra 2021. do juna 2022. očekuje 25 programa i povratak orkestra u Kolarčevu zadužbinu, saopšteno je iz ove ustanove.

„Čini mi se da nikad lakše nismo došli do novog slogana koliko smo se uželeli naše publike i sviranja bez ograničenih brojeva. Čestitam vam svima na ovoj, zaista herojskoj sezoni, koja je postavila nedostižni standard za sve druge ustanove kulture kako u zemlji tako i u regionu. Uradili ste fenomenalan posao na koji svi možemo biti veoma ponosni. Takođe, imali smo u gostima nekoliko svetskih kritičara koji su oduševljeni ne samo kvalitetom orkestra i visokim sviračkim nivoom, već i neverovatnom inventivnošću programa zahvaljujući našoj produkciji i Gabrijelu Felcu. Iza nas je rekordan broj koncerata i snimaka a nadam se da je pred nama povratak u velike brojeve na koje smo navikli. Bravo svima!“, rekao je muzičarima dirketor Ivan Tasovac, a preneto je u saopštenju Filharmonije.

Nova filharmonijska sezona
Gabrijel Felc sa muzičarima Foto:Promo/Beogradska filharmonija

Gabrijel Felc zahvalio se muzičarima na „sjajnoj, ali i veoma teškoj“ sezoni.

„Beogradska filharmonija je svirala stalno i to je fenomenalan rezultat. U celom svetu je bilo samo 30 orkestara koji su svirali, a vi ste jedan od njih. Hvala vam i za sve probe, nekoliko puta je bilo brutalno teško, kada smo imali komplokovane programe kao što su Korngold ili Šneber, zaista veliko bravo za vas“, rekao je Felc.

Sezonu od septembra 2021. do juna 2022. obeležava kombinacija muzičkih superstarova i primamljivih koncertnih programa, navode u Filharmoniji: od Nemanje Radulovića, preko svetske atrakcije na harmonici Ksenije Sidorove do cele serije prvoklasnih violiončelista kao što su Johanes Mozer, Kijan Soltani, Julijan Štekel i Narek Haknazarijan. Gosti sezone biće i prvi flautista Izraelske filhamronije Gi Ešed, violinistkinja Letisija Moreno – ekskluzivna umetnica “Dojče gramofona”, zatim pijanisti Aleksej Vodolin, Dejan Lazić, Anika Trojtler i mnogo drugi, dodaje se u saopštenju.

Najavljen je raznovrstan repertoar, od Baha, Mocarta i Šostakoviča, do Bernštajna, Gubajduline i Pijacole. Ljubitelji Vagnera takođe neće biti zanemareni, uz povratak čuvenog soprana Elizabet Tajge. Orkestar će predvoditi dirigenti poznati filharmonijskoj publici – pored Gabrijela Felca planiraju se susreti sa Danijelom Rajskinom, Hauardom Grifitsom, Džonom Ekslrodom, Kristijanom Mandealom, Urošem Lajovcem, a prvi put će upoznati Danijela Smita, Maria Venzaga i Stanislava Kočanovskog, dodaju u Filharmoniji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar