Veliki sam obožavalac Milene Marković, i kao čoveka i kao umetnika. Ona ima veliko mesto u mom srcu i mislim da je autorski tim uspeo da prenese na scenu svu težinu i slojevitost njenog romana - poeme, koji sam čitao više puta, rekao je za Nova.rs glumac Goran Bogdan na premijeri komada “Deca” u Gradskom dramskom kazalištu “Gavella”.

U dramaturgiji Dimitrija Kokanova i režiji Saše Božića, u Hrvatskoj je prvi put postavljeno neko delo proslavljene srpske dramatičarke Milene Marković. Uloge su poverene Nataši Dangubić, Jeleni Miholjević, Barbari Nola, Ivani Roščić i Viktoriji Bubalo. Muziku potpisuje Nikola Krgović, kostimografiju Marita Ćopo, dizajn svetla Zdravko Stolnik, autor videa je Josip Visković.

Miljenko Jergović i Goran Bogdan na premijeri „Dece“ u Zagrebu Foto: Nina Đurđević

Ovo delo, ovenčano NIN-ovom nagradom kritike za roman godine, žanrovski je hibrid poeme i romana u stihovima, a na sceni je praizvedbu kao opera imalo u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao autorski projekat kompozitorke Irene Popović Dragović.

– Slučajno sam se zadesila na premijeri jer radim sa Kokanom Mladenovićem novu predstavu u Satiričkom kazalištu “Kerempuh” u Zagrebu. Srećna sam što sam pogledala “Decu” u drugačijoj postavi, jer uzbudljivo je kada gledate nešto što ste radili a čitano je na drugačiji način. Imala sam veliku tremu i zbog Milene i zbog Dimitrija, koji je pisao libreto za moju operu, prošli smo svi zajedno jako lep proces rada. Smatram da je veoma važno i značajno da se Milenina “Deca postavljaju iz različitih uglova jer njena knjiga je toliko slojevita da zaslužuje da se sagledava na više načina – rekla nam je Irena Popović Dragović.

Milena Marković i Irena Popović Dragović Foto: Suzana Sudar

Publika je izvođenje komada “Deca” nagradila gromoglasnim aplauzom na novoj Maloj sceni teatra “Gavella” koja je nedavno otvorena. Zadovoljan je bio i upravnik ovog pozorišta Dražen Ferenčina:

– Veseli me da neki odlični romani koji nisu isključivo dramske poetike a bave se dramskim pismom budu na sceni. Čini mi se da je ovo bio pun pogodak, baš tako zamišljam komade koji treba da se igraju na našoj Maloj sceni. Jako mi se dopalo. Saša Božić je odabrao odličnu autorsku i glumačku ekipu, i drago mi je što smo uradili ovu koprodukciju sa njegovim De fakto teatrom koji nema stalnu pozorišnu scenu.

Tekst “Gavelline” predstave romana “Deca” čitan je kao svojevrsni dramski monolog čiji osnovni glas pripada Mileni Marković, spisateljici, majci deteta s teškoćama u razvoju i posebnom karakteru koji pripoveda priču svog života – od detinjstva do zrelog ženskog, majčinskog doba.

– Dugo nisam bio u Zagrebu, pa ni u pozorištu, i sa te strane sam večeras posebno uzbuđen. Prvi put sam na Maloj sceni, divno, divno, svaka preporuka i nadam se če ovaj komad ići na festivale – dodao je Goran Bogdan.

Vladimir Aleksić čestita reditelju Saši Božiću Foto: Nina Đurđević

A glumac Vladimir Aleksić, koji se takođe zadesio u Zagrebu, jer priprema internacionalni projekat, rekao nam je da je lepo da u pozorištui u umetnosti imamo ovako neku predstavu koja je dijametralno različita od one u Beogradu na ovaj predivan tekst.

– Pre svega čestitam Mileni Marković i Dimitriju Kokanovu, kao i celom timu. Pun sam utisaka i shvatam koliko je Milena veliki pisac – Vladimir Aleksić.

Glumica Jovana Stojiljković je naglasila da je uvek izazov raditi Milenino delo.

Jovana Stojiljković i Suzana Sudar Foto: Privatna arhiva

– Jako je teško odmah pričati utiske nakon završene predstave, ali ono što mogu da kažem bez zadrške to je da sam ponosna na divne glumice koje su savršeno odradile zadatak. Milena je za mene zaista posebna, volim da je čitam I imala je veliki uticaj kroz moje stvaralaštvo. Znate, veoma je teško i izazovno napraviti nešto što je njeno delo, ali eto uspeli su i želim im mnogo publike, igranja i festivala – rekla je za Nova.rs Stojiljković.

Ono čemu se svi nadaju jeste dolazak na Beogradski letnji festival.

„Deca“ , Gavella Foto: Nina Đurđević

Bonus video: 36.Gavelline večeri – Aplauz za predstavu „Otac“ Ateljea 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar