Mihajlo Pantić Foto: dokumentacija Arhipelaga/Promo

Nova knjiga Mihajla Pantića "Beskonačni razgovori" upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Znakovi.

„Beskonačni razgovori“ su knjiga izabranih razgovora Mihajla Pantića koji su vođeni od 1984. do početka 2022. godine. U ovoj knjizi nalazi se 65 razgovora o književnosti i knjigama, o pisanju i čitanju, o piscima i savremenicima, o sopstvenoj poetici i savremenoj književnosti, o društvu i politici.

– Sam čin pisanja je radost po sebi, stvarate jezikom i u jeziku neki drugi, paralelni svet u kojem se sam život vidi u drukčijem, ozarujućem svetlu. I ma koliko stvarni svet bio takav kakav jeste, težak i turoban, pisanjem ga iskupljujemo, do izvesne mere i slavimo – kaže Pantić u jednom od novijih intervjua objavljenih u knjizi „Beskonačni razgovori“.

Nastajali u rasponu od skoro četrdeset godina, razgovori Mihajla Pantića u knjizi imaju draž autentičnog svedočanstva, a pisani su kao priče i eseji, rasprave i tumačenja upućenog učesnika i posmatrača, svedoka i hroničara.

– Pitanja i odgovori trasiraju Pantićev književni put i obuhvataju gotovo ceo njegov opus, najpre kao pisca pripovedne proze, doslednog u nameri da joj ostane do kraja veran, odnosno da ne podlegne diskutabilnom, danas vladajućem imperativu romana, a potom i kao kritičara, antologičara, urednika, priređivača i univerzitetskog profesora, pružajući tako dodatni uvid u njegovu stvaralačku poetiku, kao i u zapažanja o svetu oko nas. Sa druge strane, u tim razgovorima takođe se ispoljavaju nedvosmisleni, precizno izrečeni Pantićevi stavovi o savremenoj domaćoj, regionalnoj i svetskoj proznoj, pesničkoj i esejističkoj produkciji, o književnosti kao delu naše stvarnosti, o umetnosti uopšte, o minulom vremenu i o prostoru u kom je živeo i radio, nastavljajući da to i dalje čini. Otuda, „Beskonačni razgovori“, skupno uzev, nisu samo razgovori, već i autopoetički zapisi, komentari o našem svetu, beleške i mali eseji o kulturi čiji je on višedecenijski učesnik. Poređani hronološki, tekstovi iz ove knjige omogućavaju čitaocu da prati autorovo delovanje u srpskoj književnosti od 1984. godine do danas, uključujući i događaje čiji je učesnik ili svedok bio. Time se privremeno, u nekoj vrsti merenja prolaznog vremena kao u maratonu, baca jako svetlo kako na dosadašnji rad jednog aktivnog, uticajnog autora, kakav je Mihajlo Pantić, tako i na ostvarenja generacije kojoj on pripada, a naporedo s tim se tumače i pojedina važna mesta naše bliže kulturne istorije – kaže književni kritičar Dragan Babić, priređivač knjige izabranih razgovora Mihajla Pantića.

Objavljujući knjigu „Beskonačni razgovori“ u kojoj je 65 razgovora, Arhipelag obeležava 65 godina Mihajla Pantića.

Bonus video: Ljiljana Kapor o knjizi „Kaporova školica“ i suprugu Momi Kaporu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar