Karmina Burana Foto:SNP / Vladimir Veličković

Jedinstveni muzički spektakl na otvorenom, impozantno delo Karla Orfa „Karmina Burana“ održaće se na Trgu republike u Beogradu u petak 02. septembra sa početkom u 20 časova.

Ovaj događaj je prvobitno najavljen za maj, ali je zbog vremenskih uslova odložen.

PROČITAJTE JOŠ

Publiku očekuje izvođenje Orfovog impoznantnog dela sa oko 400 izvođača, među kojima su: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečiji hor. Dirigent će biti Maestro Aleksandar Kojić a solisti su: sopran Marija Jelić, tenor Stevan Karanac i bariton Vasa Stajkić. Ovaj spektakl na otvorenom, kao deo CEBEF-ovih „Classical Sessions“ programa, organizuje Centar beogradskih festivala u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem i Umetničkim ansamblom “Stanislav Binički”. Ulaz je slobodan.

Ovaj muzički spektakl izveden je u istom sastavu premijerno u Novom Sadu (u maju 2022), na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, na oduševljenje mnogobrojne publike.

„Karmina Burana“ je moćno delo pisano za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama. Ovaj muzički spektakl je jedna od retkih prilika da se na otvorenoj sceni pojavi toliki broj izvođača u okviru jednog programa.

Maestro Aleksandar Kojić, pored standardnog operskog repertoara, dokazao se i na polju moderne opere. Izvođenje opere Mileva, savremene kompozitorke Aleksandre Vrebalov, nagrađeno je Godišnjom nagradom Srpskog narodnog pozorišta za najbolju opersku predstavu u 2012. godini. Francuska televizija ARTE snimila je izvođenje i emitovala ga šest meseci, nakon čega je Mileva ušla u prvih 15 svetskih produkcija koje je ova televizija snimala tokom 2012. U proteklih nekoliko godina Kojić je gostovao u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka (Hrvatska), Segedinskoj operi (Mađarska), Teatru Opere i Baleta u Krasnojarsku (Rusija). U septembru 2017. usavršavao se u Raveni (Italija) na majstorskom kursu za italijansku operu koji je vodio Rikardo Muti.

Karmina Burana Foto:SNP / Vladimir Veličković

Marija Jelić, sopran, održala je solistički koncert u Karnegi holu u martu 2021, kao i solistički koncert sa italijanskim arijama 2022. u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine koji je bio popunjen do poslednjeg mesta. Nastupala je na koncertu Plasida Dominga 2021. na Tašmajdanu, kao i na koncertu Marte Argerič na Kolarcu 2022, pevala je sa Elinom Garančom na Ljubljanskom festivalu u koncertnom izvođenju opere “Karmen”. 2022. godine dva puta je nastupala na festivalima u Letoniji. Održala je deset koncerata sa simfonijskim orkestrom Sankt Peterburga i maestrom Darelom Angom (Marinski teatar) u Nacionalnoj biblioteci u Pekingu, u Donging Grand teatru, u Lini Snou Lotus teatru. Izvela je Mikaelu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku i Narodnom pozotištu u Beogradu. Pevala je Elizabetu u operi Don Karlos u Plovdivu. Pevala je na Gala operskom koncertu otvaranja 60. Festivala Ohridsko leto. Peva Mimi i Aidu u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Marija Jelić Foto:SNP / Vladimir Veličković

Bariton Vasa Stajkić, prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta, laureat je brojnih takmičenja: Prva nagrada na takmičenju „Petar Konjović“ (1998), laureat takmičenja i nagrada za najbolji muški glas „Nikola i Marica Cvejić“ (1998, 1999, 2000), Prva nagrada i Nagrada publike na takmičenju „Obzorja na Tisi“ (2000 i 2002), III nagrada za interpretaciju operskih arija na Međunarodnoj Letnjoj Akademiji Prag, Beč, Budimpešta u Austriji (2000). Dobitnik je nagrade AP Vojvodina za najdarovitijeg mladog umetnika, Nagrade Akademije Umetnosti Novi Sad za postignute rezultate u umetnosti, dobitnik Godišnje nagrade Srpskog Narodnog Pozorišta 2008, 2013. i 2016. Osvojio je i nagradu „MUZIKA KLASIKA“ za najboljeg muškog izvođača u 2019. godini.

Vasa Stajkić Foto:SNP / Vladimir Veličković

Stevan Karanac, tenor, solista je Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, doktorand izvođačkih umetnosti na katedri za solo pevanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi redovnog profesora Nikole Mijailovića. Tokom školovanja nagrađivan je najvišim nagradama na brojnim međunarodnim takmičenjima u Srbiji i Evropi. Karijeru posvećuje izvođenju operskog repertoara u teatrima u Srbiji i inostranstvu (Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Bugarska, Mađarska, Nemačka, Švajcarska, Portugal, Švedska, Italija, Jordan). U toku studija osniva kamerni trio Youkali, a potom učestvuje u osnivanju asocije mladih operskih umetnika Bell’Opera, i Udrženju umetnika ArtNet, kao i kamernog tria Pïcanto. Pedagoški rad ostvaruje u muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu. Umetnički je direktor internacionalnog takmičenja Angel voice Classic.

BONUS VIDEO: Stefan Milenković na Arsenal Festu

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare