Konak kneginje Ljubice Foto:Shutterstock/Nenad Nedomacki

Muzej grada Beograda organizuje Noć legata u Konaku kneginje Ljubice i muzejima Ive Andrića i Paje Jovanovića od 28. do 30. decembra, saopštili su iz ove ustanove kulture.

Кonak kneginje Ljubice je najstariji dvor na teritoriji naše prestonioce i spomenik kulture u najvišoj kategoriji zaštite. Palata iz sredine 19 veka, dom naše princeze, kneginje Ljubice, mesto svedočanstva davnih vremena, mesto u kome su žene živele i u kome su se donosile važne odluke. Pod krovom ovog dvora čuvao se trezor tadašnje države.

Beta Vukanović Foto:Wikipedia

Tokom trajanja manifestacije „Noć legata“ u Кonaku kneginje Ljubice biće organizovana autorska vođenja kroz izložbu “Beta Vukanović. Кlasik moderne” u sledećim terminima: 28. decembar u 16 časova i 21 čas, 29. decembra u 21 čas i 30. decembra u 21 čas.

Muzej Ive Andrića otvoren je 1976. u stanu na Andrićevom vencu 8, u kome je pisac, sa suprugom Milicom Babić živeo od 1958. godine. Sačuvani su autentični raspored i izgled ulaznog hola, salona i njegove radne sobe. U preostalom adaptiranom prostoru otvorena je stalna postavka, koja hronološki prati život i stvaralaštvo laureata Nobelove nagrade. Zastupljen je originalan muzejski materijal iz Legata Ive Andrića, fotografije, dokumenta, umetnički i lični predmeti, knjige i časopisi, odlikovanja.

Foto: mgb.org.rs

Muzej Paje Jovanovića poklon je našeg najvećeg slikara 19. veka Muzeju grada Beograda, nepocenjivo umetničko, ali i istorijsko blago. Rekonstruisani bečki atelje velikana srpske likovne umetnosti i jedinog umetnika sa ovih prostora čije slike dostižu vrtoglave cene na aukcijama u najvećim aukcijskim kućama Evrope.

Foto: mgb.org.rs

Termin održavanja Noći legata je od 20 do 24 sata, a ulaz je besplatan.

Bonus video: Zašto je izgradnja muzeja đorđu Balaševiću podelila Novi Sad

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar