Nobelovac i Teslina biografija u izdanju Akademske knjige

Kultura 19. jul. 202010:25 > 20. jul. 2020 15:11
Podeli:
Foto: Akademska knjiga/Promo

Roman "Alma" francuskog nobelovca Žan-Marija Gistava Le Klezioa u prevodu Tamare Valčić Bulić na srpski i biografija Nikole Tesle na engleskom jeziku upravo su objavljeni u izdanju novosadske "Akademske knjige".

Alma iz naslova knjige francuskog nobelovca naziv je porodičnog imanja glavnog junaka koji prvi put u životu odlazi na ostrvo Mauricijus jer ga pohode sećanja koja mu je otac ostavio u amanet. „Nisam rođen u ovoj zemlji, nisam u njoj odrastao, ne znam o njoj gotovo ništa, pa ipak osećam u sebi težinu njene istorije, snagu njenog života, breme koje nosim na leđima kuda god krenem. Moje ime je Žeremi Felsen“, piše Le Klezio u romanu u kojem glavni junak traga i za mitskom pticom dodo.

Foto: Akademska knjiga/Promo

Žan-Mari Gistav Le Klezio smatra se jednim od najznačajnijih savremenih francuskih pisaca. Oprobao se u mnogim žanrovima, od romana, preko novela, eseja, kratkih priča, do dečje književnosti. Nit koja se provlači kroz njegova dela je kritički pogled na svet, od najširih sfera do onih ličnih, autobiografskih, navode u „Akademskoj knjizi“.
Le Klezio je nosilac važnih francuskih priznanja iz oblasti književnosti, a 2008. godine dobio je i Nobelovu nagradu za svoj dotadašnji literarni opus. „Akademska knjiga“ je pre dve godine objavila i Le Klezioovu „Oluju“.

Teslina biografija

U izdanju „Akademske knjige“ objavljena je i biografska studija „Nikola Tesla – The Life and Inventions of a Genius“ Aleksandra Marinčića.

 

„Kao što će svet još dugo čekati na pojavu genija kakav je bio Nikola Tesla, još dugo nećemo imati takvog izuzetnog poznavaoca i vrsnog tumača Teslinog dela kao što je bio Aleksandar Marinčić. Utoliko je značajnija i jedna od njegovih poslednjih zaostavština, koja je upravo pred nama. Čovek koji je dao ogroman doprinos popularizaciji, razumevanju i pravom vrednovanju Teslinog dela, u ovoj knjizi sublimisao je sva svoja dugogodišnja nastojanja da, kako je sam to zapisao, ‘Tesla postane pristupačniji i popularniji i kod nas i u ukupnom svetu nauke na planeti'“, navodi izdavač.

Foto: Akademska knjiga/Promo

„Naučnik ne teži neposrednom rezultatu. On ne očekuje da će se njegove napredne ideje spremno prihvatiti. Njegova dužnost je da postavi temelje za one koji će doći, i da ukaže na pravi put“. Ovim rečima, shvatajući značaj načinjenog otkrića koje će ubrzo izmeniti svet, Tesla je svim silama nastojao da nađe načina da realizuje svoj izum. „Ime i delo Nikole Tesle danas stoji visoko na listi velikana koji su doprineli razvoju svetske moderne civilizacije i kvalitetu života ljudi. Bez preterivanja, možemo reći da su Teslini izumi utkani u svaku poru našeg savremenog života“, navode u „Akademskoj knjizi“.

Komentari

Vaš komentar