No Borders Orchestra u Novom Sadu 29.08. u Sinagogi Foot:promo

Simfonijski orkestar "No Borders Orchestra" (NBO) u okviru turneje "No Return to Normality", održaće koncert u Novosadskoj sinagogi 29. avgusta u 20 sati, najavili su organizatori.

NBO projekat počiva na dve osnove: muzici i društvu. Nastao je 2012. u Beogradu i Berlinu kao nevladina organizacija čiji je cilj iniciranje pozitivnog društvenog razvoja kroz pomirenje i kreativnu saradnju, iz želje da se stvori regionalni orkestar najvišeg umetničkog kvaliteta koji poziva na novu vrstu komunikacije.

U ovom orkestru sviraju izvrsni profesionalni muzičari sa prostora bivše Jugoslavije. Ovom turnejom žele da inspiriše ljude da razmisle o vremenu nakon pandemije.

„Usled sistemskih problema poput klimatskih promena, društvene nejednakosti, hiper-produktivnosti i konzumerizma – treba da se zapitamo koliko želimo da se vratimo u stanje pre pandemije. Vreme je za promene i suštinske izmene kolektivnih ciljeva, verovanja i vrednosti kojima gradimo stvarnost za koju ćemo svi biti podjednako odgovorni“, istaknuto je u saopštenju.

Višegodišnje iskustvo NBO, čija se misija bazira na uverenju da umetnost ima moć da transformiše društvo, zasniva se na kreiranju i promovisanju zajedničkih ciljeva koji ujedinjuju ljude sa prostora Balkana – kroz muziku.

– NBO kao kolektiv svedoči o potrebi i snazi muzike za prevazilaženje nacionalnih i komunalnih razlika radi višeg cilja i opšteg dobra. Taj duh, koji je suštinski pokretač NBO, neophodan je svetu nakon izazova sa kojima se susrećemo na globalnom nivou tokom pandemije – naglasio je Premil Petrović, dirigent, osnivač i umetnički direktor ovog orkestra.

Ulaz na koncert u Novosadsku sinagogu je slobodan, ali zbog epidemioloških mera, broj mesta je ograničen, tako da je potrebno izvršiti rezervaciju najkasnije do srede 25. avgusta do 12 časova putem mejla [email protected].

NBO je jedini ansambl sa prostora bivše Jugoslavije koji je potpisao eksluzivni ugovor sa Universal Music i snimio CD sa Deutsche Grammophon, najprestižniji brend za klasičnu muziku u svetu. Koliko su njihovi koncerti poseban muzički doživljaj svedoče i devet aktivnih godina ansambla na vodećim smotrama u regionu, kao i gostovanja i izvanredne kritike na vodećim festivalima širom sveta kao što su Wiener Festwochen u Beču, Kunstenfestivaldesarts u Briselu, Festival d`Automne u Parizu, Operadagenu u Roterdamu, Festivalu de Marseille, Brisbane Festivalu, Festivalu u Gvangju u Koreji, Macao Arts Festivalu u Kini kao i u Barbicanu u Londonu, Berghain u Berlinu…

Koncertom u Novom Sadu „No Borders Orchestra“ će imati i čast da otvori NEO koncertna sezonu festivala (www.festivalneo.org), koji je ove godine u trajanju od 22 dana i 16 održanih nastupa predstavio programske platforme Novog Sada kao Evropske prestonice kulture.

Ovaj veliki regionalni projekat podržali su Nemačko ministarstvo spoljnih poslova, Sigrid Rausing Trust, Američka ambasada u Beogradu, European Fund for the Balkan, Rockefeller Brothers Fund, Regional Cooperation Council, EU Info Centar u Sarajevu, Austrijski kulturni forum u Beogradu.

NBO je najavio da će nakon koncerta u Novom Sadu u septembru imati nastupe u Mariboru i Novoj Gorici, kada se i završava njihova letnja turneja „No Return to Normality“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar