Nisville dzez festival Nisvil
Nišville džez festival BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Ministarstvo trgvine, turizma i telekomunkacija Srbije nastavilo je praksu ponižavanja Nišvil džez festivala tokom mandata aktuelne ministarke Tatjane Matić, tako da je na poslednjem konkursu za dodelu dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma smanjilo izdvajanje za jedan od 10 najboljih evropskih festivala po londonskom Gardijanu, na dva miliona dinara, saopštio je direktor tog festivala Ivan Blagojević.

On je najavio da Nišvil, zbog permanentnog umenjenja podrške, naredne godin neće učestvovati na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Nišvil jeste na drugom mestu po odobrenim sredstvima, ali je, po odluci Ministarstva najviše sredstva sredstava dodeljeno Lovefestu iz Vrnjačke Banje – sedam miiona, odnosno, tri i po puta više nego Nišvilu, naveo je Blagojević.

On je podsetio da je tokom mandata prethodnog ministra Rasima Ljajića odnos bio obrnut – Nišvil je dobijao četiri miliona, a Lovefest dva miliona.

„Upućujemo pitanje Ministarstvu kojim su se kriterijuma rukovodili, ako je opšte poznata činjenica da Nišvil posle Egzita generiše najveća sredstva u budžet Srbije i privlači, posle Egzita, najviše turista. Po podacima Turističke organizacije Niša, prošle godine su tokom Nišvila 70 odsto gostiju u hotelima činili strani turisti“, kazao je Blagojević.

On je podsetio da nisu uspeli prethodni apeli Vladi Srbije grupacije organizatora dogadjaja pri Privrednoj komori Srbije.

„Grupacija je nekoliko puta je predložila da Ministarstvo finansija kroz godišnji budžet sagleda još tri najznačajnija srpska festivala, odnosno, na isti način kako je već godinama sagledan Egzit. Vlada bi time pomogla najznačajnim srpskim festivalima da usvojenim budžetom decembra, znaju na kakvu pomoć mogu da računaju, a ne da čekaju odluku Ministarstva turizma sredinom juna“, istakao je Blagojević.

Nišvil će ove godine biti održan od 5. do 14. avgusta, s tim što će glavni program festivala biti od 11. do 14. avgusta.

Bonus video: Koncert Smaka u Kragujevcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar