Niški muzičar i kulturni radnik Mika Tambura umro od korone

Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/Mladi ambasadori

Miroljub Jovanović, poznatiji kao Mika Tambura, osnivač legendarne grupe “Lutajuća srca”, višegodišnji urednik na niške RTV “Belami” i poznati kulturni radnik preminuo je noćas posle kraće bolesti u 69. godini života od posledica koronavirusa.

Miroljub Jovanović je rođen 21. maja 1951. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Nišu. Diplomirao je na Fakultetu zaštite na radu.

Na mesto urednika muzičko-zabavnog programa u Domu kulture „Josip Kolumbo“ došao je 1974. gde 1978. postaje direktor. Godine 1986. izabran je za pomoćnika upravnika niškog Narodnog pozorišta. Skoro 30 godina proveo je u medijima, od 1993. kada je bio glavni i odgovorni urednik prve privatne radio stanice u Nišu, Belami radija.

U ranoj mladosti osnovao je grupu “Lutajuća srca“ koja je ove godine obeležila 50 godina rada. Pesmom „Još malo“ koja je postala evergrin pobedili su na festivalu u Subotici, posle čega su se nizali uspesi i nagrade na festivalima u Sarajevu i Zagrebu. Grupa je 1974. na Festivalu u Bremenu bila jedini predstavnik Jugoslavije.

Poznavaoci niških kulturnih prilika svedoče da je doprinos Jovanovića niškom kultrnom životu bio ogroman i – nemerljiv. Poznato je da je on bio dugogodišnji organizator “Filmskih susreta” i Horskih svečanosti ali i jedan od osnivača Niških muzičkih svečanosti, galerije Niškog kulturnog centra, kao i organizator Festivala Savremeni srpski film u Beču.

Mikin osmeh i vedar duh, bili su njegov prepoznatljivi znak raspoznavanja. Uvek spreman za šalu, voleo je život i svojim izuzetnim osećajem za humor, širio je optimizam gde god da se našao. Vest da je u bolnici zbog problema sa plućima zabrinula je i uznemirila je veliki broj njegovih prijatelja u Nišu. Skoro nedelju dana, svi su gajili nadu da će se Mika uspeti da pobedi bolest, ali su se nade raspršile prethodne noći kada je objavljeno da je preminuo uprkos svim naporima lekara.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar