Niš ima svog Pikasa, zove se Veljko Veselinović i ima 17 godina

Podeli:
Veljko Veselinovic
Veljko Veselinović Foto:Privatna arhiva porodice Veselinović

Veljko Veselinović (17) iz Niša, jedan od najtalentovanijih mladih umetnika u Nišu, ponovo je dokazao svoj izuzetan dar za sliikarstvo osvajanjem treće nagrade na Međunarodnom likovnom konkursu "Mini restART".

Tema ovogodišnjeg konkursa bile su „ptice“, a Veselinoviću je nagrada pripala za crtež sove.

Veselinovićeve crteže i slike ljubitelji umetnosti u Nišu najčešće ocenjuju kao „neverovatne“ i „fascinantne“, tako da nikoga nije ni malo iznenadilo što je osvojio još jednu nagradu.

Mladi niški umentik je za portal Nova.rs rekao da crta i slika zato što voli i da mu nagrade nisu glavni cilj, mada ih jeste osvojio dosta do sada.

„Uvek sam voleo da crtam i da slikam, to mi je uvek bilo zanimljivo, a da baš ozbiljno krenem da crtam, da postavljam sebi izazove, počeo sam negde sa 13 godina, kada sam otkrio da radom i trudom mogu mnogo da postignem. Svaki rad je, kako sam vežbao, bio sve bolji i bolji“, rekao je Veselinović.

Veljko portret dede Foto:Privatna arhiva porodice Veselinović

Kako je kazao, trenutno je treći razred Umetničke škole, grafički smer.

„U školi uglavnom radimo na kompjuteru, ali to i ne volim baš, mnogo više volim da radim rukom. Hiperrealizam mi je sada najzanimljivi“, istakao je Veselinović.

Prema njegovim rečima, hiperrealizam zahteva mnogo truda, rada i vremena, a zahteva i strpljenje i preciznost jer rad mora biti što sličniji fotografiji.

„Uglavnom radim po mesec ili dva, možda i više. Portret dede sam radio pre nekoliko meseci, za to mi je trebalo oko dva meseca. Ne odlučujem se često za takve radove, samo kad imam inspiraciju. Tada slikam dnevno po tri sata ili više“, kazao je Veselinović.

Foto:Privatna arhiva porodice Veselinović

Dodao je da sada planira da uradi portret Muhameda Alija.

„On mi je zanimljiv kao najbolji bokser svih vremena, upravo čitam i knjigu o njemu“, izjavio je Veselinović.

Mladi niški umetnik izuzetan talenat za slikarstvo duguje prodičnom nasleđu – njegov deda Dušan Šukletović je poznati niški slikar, majka Neda se takođe uspešno bavi likovnom umetnošću, a otac Miljan je završio Umetničku školu.

Veljko Veselinović i majka Foto:Privatna arhiva porodice Veselinović

Upravo su mu deda i majka i uzori, ali i mnogi svetski poznati slikari počev od Leonarda da Vinčina i Mikelađela, do Salvadora Dalija i Pikasa. Jedan od omiljenih domaćih slikara mu je Dragan Malešević Tapi.

Bonus video: Izložba „Christian Dior: Designer of Dreams“ autorke Florence Müller

Komentari

Vaš komentar