Petar Strugar, Nina Nešković i Vučić Perović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Često se razgovara o Bojanovim, Berčekovim bebama... Sada imamo Buletove "bebe", kazao je između ostalog, predsednik UO nacionalnog teatra Filip Bojić.

Glumci Nina Nešković, Petar Strugar i Vučić Perović postali su novi članovi ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Ovim svečanim trenutkom otvaramo novu sezonu, i iako imamo nekoliko značajnih tema, ova je posebno važna a to je da posle dosta vremena primamo u stalni radni odnos troje mladih glumaca. Ta radna mesta podrazumevaju nastavljanje tradicije i sve ono što nacionalni teatar nosi sa sobom kao kulturno nasleđe, ali sa novim mladim ljudima kao nosiocima budućeg repertoara – rekao je Svetislav Goncić, direktor nacionalnog teatra, ističući da su pored glumaca uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, posao su dobili i garderober Staša Mandić i masker/vlasuljar Nataša Lunja.

Predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta Filip Bojić podsetio je da telo na čijem se čelu nalazi, već nekoliko godina insistira na tome da se umetnički ansambli u sva tri sektora podmlade.

– Često se razgovara o Bojanovim, Berčekovim bebama… Sada imamo Buletove „bebe“. Siguran sam da će još dece u narednom periodu postati članovi nacionalnog teatra – kazao je, između ostalog, Bojić.

Filip Bojić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Direktorka Drame Molina Udovički Fotez je podsetila da, osim što je ponekad poneko priman u radni donos, dve decenije u strateškom smislu nije obnavljan ansambl Drame Narodnog pozorišta i da veruje da je počeo proces podmlađivanja u svim sektorima.

– Ovo je kao kada smo upisivali akademiju, toliko je veliko i važno. Ostvarenje je svega što sam želela. Ako bih mogla da biram ansambl to bi bilo Narodno pozorište. Ogromna je čast i hvala na poverenju – naglasila je Nina Nešković na konferenciji za medije.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U izjavi za „Novu“, na pitanje zašto je baš želela da bude član ove kuće, odgovorila je:

– Moja prva predstava nakon diplomiranja je bila „Narodna drama“ Olge Dimitrijević u režiji Bojane Lazić baš u ovom pozorištu. To su bili moji prvi profesionalni koraci, a dočekana sam kao da je to normalan nastavak Akademije, osećala sam se kao da sam sa svojim kolegama sa klase, lepo i ušuškano. I od tog prvog osećaja sam poželela da ostanem tu i budem deo ansambla.

Mlada glumica trenutno igra u komadima „Rat i mir“ i „Sitnice koje život znače“ čija se beogradska premijera tek očekuje. Kao svoju odskočnu dasku u teatru smatra predstavu „Jami distrikt“ reditelja Kokana Mladenovića, koja joj je donela i Sterijinu nagradu.

– Pozorište je nešto za šta mi glumci najviše živimo, iako stvarno volim i snimanja. S nestrpljenjem očekujem ostvarenje „Heroji Halijarda“ u kojem u kojem prvi put igram majku, i imala sam neke teške scene – kaže mlada glumica koja uskoro kreće sa snimanjem nove sezone serije „Kalkanski krugovi“.

Vučić Perović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Njen kolega sa klase, Vučić Perović, dodao je da mu je ovaj poziv malo dat na revers.

– I moram ovo i da vratim, ne prvom sledećom ulogom ili narednom sezonom već do 2054. godine. Imaću tada 65 godina i ostvariću mogućnost da odem u penziju. Obećavam da ću biti jedan od glumaca koji će odmah ići u penziju ako mlad čovek bude hteo da se zaposli – rekao je Perović, rođeni Kotoranin, nasmejavši sve prisutne.

Popularni filmski i televizijski glumac Petar Strugar debitovao je prošle godine i to na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u komadu „Godine vrana“ Siniše Kovačevića, a potom je zablistao i u Tolstojevom „Ratu i miru“ reditelja Borisa Liješevića.

Petar Strugar Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Pozorište ne dozvoljava krupan kadar, detalj, ima drugu tehniku izvođenja, ali emocija mora da bude iskrena i tačna i na filmu i u teatru koji je veoma važan za glumačku kondiciju. Morate da budite to kod sebe iz igranja u igranje, jer je uživo i blagorodan je za glumca ceo taj proces a posebno u ovakvom okruženju kao što je Narodno pozorište. Srećan sam što sam deo ove velike porodice i trudiću se da vratim ukazano poverenje – priča za „Novu“ Petar, koji je kao i Nina i Vučić, glumu studirao u klasi Dragana Petrovića Peleta.

Bonus video: Bojana Stefanović – Stižu nam nove generacije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare