Nil Jang Foto: Jason Richardson / Alamy / Alamy / Profimedia

"Nikako se ne slažem sa tim", poručio je muzičar Nil Jang nakon što su njegove pesme iskorišćene na mitingu američkog predsednika Donalda Trampa preksinoć na planini Rašmor.

„Solidarišem se sa Lakota Sijuksima i sa tim se nikako ne slažem“, napisao je muzičar na Tviteru nakon što se pojavio snimak na kojem se na Trampovom mitingu čuju pesme „Like a Hurricane“ i „Rockin’ in the Free World“.

Američki Lakota Sijuksi smatraju planine sa isklesanim likovima osnivača SAD na Rašmoru svojim svetim mestom i grupa Indijanaca protestima je pokušala da zaustavi Trampa na putu ka Južnoj Dakoti, prenosi magazin „Rolingstoun“.
Stavove slične Jangovom već su ranije izneli i porodica Toma Petija i članovi grupe Rolingstons, koji su zapretili i tužbom zbog toga.

 

 

 

Ovo nije prvi put da se Jang konfrontira Trampu u vezi sa svojim pesmama. Nakon što je na Trampovom mitingu 2015. godine puštena njegova pesma “Freedom”, Jangovi predstavnici izjavili su da muzičar nije dozvolio da se pesma koristi, dodajući i da je Jang tada podržavao Trampovog kandidata demokrata Bernija Sandersa.

Godinu kasnije, Jang je primetio da je izborni štab republikanaca tražio dozvolu da pušta „Rockin’ In a Free World“, uz reči da „jednom kada se pesma pojavi, svako može da je koristi za šta mu drago“. U Trampovom štabu tada su naveli da neće više koristiti Jangove pesme na mitinzima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar