Branislav Lečić, Ljubomir Bulajić, Zdravko Šotra i Ljubivoje Tadić,, Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

"Gospodo, imamo Jugoslaviju ali nemamo Jugoslovene" ovim rečima kralja Aleksandra počeće film "Kralj", koji se snima uporedo sa serijom, u režiji i po scenariju Zdravka Šotre.

„Kralj“ je adaptacija romana „Aleksandar od Jugoslavije“ Vuka Draškovića, sa Ljubomirom Bulajićem u glavnoj ulozi. Gorepomenuta scena snimana je petog dana od kada je pala prva klapa, kada smo takođe „gvirnuli“ iza kamere.

Zabrinuti kralj (Bulajić) saopštava svojim saradnicima, Nikoli Pašiću (Branislav Lečić), Jovanu Cvijiću (Irfan Mensur) i serdaru Janku Vukotiću (Ljubivoje Tadić) da ima zemlju, ali ne i Ustav, na šta mu Pašić odgovara: Ustav će sutra u parlamentu dobiti većinu.

Branislav Lečić kao Nikola Pašić, Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kasnije, na zaprepašćenje monarha i uz smeh Cvijića i Vukotića, otkriva da je morao da potkupi tu i tamo ponekog poslanika, ali da je to gotova stvar.

– Ma, nije Jugoslavija greška – pokušava Vukotić da ohrabri kralja.

– Greška smo mi – poručuje Aleksandar Karađorđević.

Branislav Lečić i Ljubomir Bulajić, Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Situacija je ozbiljna i ispred i iza kamera. Napetost se seče nožem dok se ove bremenite reči kazuju u prostorijama Belog dvora na Dedinju, a svaku repliku pomno prate reditelj Šotra i njegov direktor fotografije Veselko Krčmar.

Ljubomir Bulajić, Zdravko Šotra, Irfan Mensur, Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Bira se najbolji ugao kamere, debatuje da li učesnici razgovora treba da budu naslonjeni na stolice ili nagnuti nad stolom, pod kojim uglom da bude brada u odnosu na vrat, „naglasi Vidovdan“ sugeriše Šotra Bulajiću, staklo na stolu se glanca posle svakog dubla da se ne vide otisci prstiju… o svakom i najsitnijem detalju se pomno vodi računa.

Branislav Lečić kao Nikola Pašić i Ljubomir Bulajić kao Aleksandar I Karađorđević, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Šotra, nezadovoljan kako se Pašićeva brada „slika“, sugeriše Lečiću kako da pomera glavu, šminkerka/vlasuljarka priskače, već spremna, sa neseserom i „naoružana“ lepkom i češljem, brižljivo raščešljava i raspoređuje sede dlake, kako bi izgledale što bujnije i prirodnije.

Tanasije Uzunović kao general Živojin Mišić i Ljubomir Bulajić, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sledi, potom, scena sa vojvodom Mišićem koga igra Tanasije Uzunović.

Dok seda za sto sa Bulajićem i Tadićem, svečano obučen u svoju informu, nakićen ordenjem, pita gde su im vojničke kape.

Ostale ispred, kod slugu kada smo se skinuli, objašnjava Bulajić. A, pa ne ide to tako, vojnik se od svoje kape ne odvaja, veli Uzunović. Kratka pauza i za tili čas stvoriše se tri šajkače na stolu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Snimanje ide po planu, scene se nižu, kralj pred kamerama s mukom stvara Jugoslaviju a iza, u prostorijama Belog dvora, izmaštanog u glavi tog istog Aleksandara (nije doživeo da ga vidi završenog), svaka slika, fotelja i zid natopljeni su istorijom da je lako i za nas, koji smo tu samo u prolazu, da se prebacimo u vreme od pre jednog veka i osetimo dozu strahopoštovanja prema našim slavnim precima koje danas često uzimamo zdravo za gotovo.

Irfan Mensur silazi niz stepenice Belog dvora, snimanje serije „Kralj“, Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Serija od 15 epizoda, prema kojoj će nastati i film, snima se u produkciji “Junajted medije” a biće emitovana na kanalu Nova S.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare