Nik Kejv, Nick Cave
Nik Kejv Foto: GOSHA RUBCHINSKIY/Exit Promo

Nik Kejv i njegov dugogodišnji saradnik Voren Elis, član benda The Bad Seeds, objavili su novi album "La Panthere des Neiges" (Snežni leopard) za izdavačke kuće Invada i Lakeshore, koji je soundtrack istoimenog francuskog dokumentarnog filma o prirodi.

Kejv i Elis zajedno stvaraju muziku za filmove još od 2005. godine, a ovaj saundtrek smatraju jednim od najupečatljivijih filmskih projekata. Album se sastoji od 13 numera, među kojima preovladavaju zavodljivi orkestarski aranžmani koje upotpunjuju Kejvova šaputanja, dok se one sa vokalom zovu „Les Cerfs“ (Jeleni) i „We Are Not Alone“ (Nismo sami).

Dokumentarac „La Panthere des Neiges“ prati Vinsenta Muniera, poznatog svetskog fotografa i romanopisca Silvaina Tesona kroz njihovu avanturu na Tibetanskoj visoravni, tokom koje tragaju za neuhvatljivim snežnim leopardom, ugroženom vrstom. Premijera ovog filma je 22. decembra u Sjedinjenim Američkim Državama. Voren Elis je izjavio da mu je rad na ovom projektu jedno od omiljenih iskustava ikada i da postoji nešto u srži filma što vas uvlači unutra.

Nik Kejv i Voren Elis, Nick Cave and Warren Ellis, album
Nik Kejv i Voren Elis Foto: Exit/Promo

– Film je zaslužio da ima svoj lični, muzički glas. Na kraju smo napravili, prema mom mišljenju, jedan od najlepših filmskih projekata na kojima samo ikada radili. Zvezde filma su životinje u svojoj divljoj slavi, onakve kakve ih nikada ranije nismo videli. A čovek oseća poštovanje i divljenje – kaže on.

Početkom godine Kejv i Elis objavili su zajednički album „Carnage“ koji se sastoji od osam pesama, a dvojica muzičara su ih napisali i snimili tokom karantina. To je bio prvi projekat koji su objavili kao duo, iako već skoro 30 godina Kejv i Elis sarađuju, kako u grupi Bad Seeds, tako i na soundtrack projektima. Krajem oktobra Nick Cave & The Bad Seeds objavili su dugo očekivani album „B-Sides & Rarities Part II“ – dvostruko izdanje sa 27 B-strana singlova i retkih pesama iz razdoblja od 2006. do 2020. Kompilaciju su napravili Nik Kejv i Voren Elis, a izašla je 16 godina nakon veoma hvaljene prve „B-Sides & Rarities“ kolekcije.

Nik Kejv i njegovi The Bad Seeds, jedan od najoriginalnijih i najuticajnijih bendova na svetu, zagrmeće sa Glavne bine Exit festivala u petak, 8. jula 2022. godine, i nakon nezaboravnog nastupa grupe The Cure nastaviti niz gostovanja istorijskih gitarskih imena na Exitu. Jednodnevne ulaznice za petak, 8. jul, u prodaji su po poklon cenama, sa preko 40 odsto popusta. U prodaji su i četvorodnevne ulaznice za Exit festival 2022.

Bonus video: Četvrti dan Exita 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar