Foto: Shutterstock/WR7, Vesna Lalić/Nova.rs

Premijerom komada “San o zavičaju” (neviđeno folk snoviđenje) po tekstu Ivana Velisavljevića i u režiji Milana Neškovića, Narodno pozorište Niš proslaviće 11. marta 136 godina postojanja.

Reč je o savremenoj drami o životu u Srbiji, o odlasku u svet i povratku u zavičaj, o odumiranju društva van gradskih sredina, gde preovladava totalna dezorijentacija. Radnja komada se odvija tri dana u jednoj seoskoj kafani. U njoj je ekipa drugara kojima je idol Šaban Šaulić. Jedna devojka, jedna majka, jedna sestra i još malo familije. Jedan čuvar krava bez krava i još jedan koji je glavni negativac u selu.

Šaban Šaulić Foto: E-Stock_aleksandar_nalbantjan

Glavni junak je Konstantin Kol Vitas, povratnik iz Itake u državi Njujork, koji je ugledavši svoj odraz u oknu prozora video da lice koje je nazirao u staklu nije bilo njegovo, „već lice mršavog čoveka sitnih očiju, sveže obrijanog, čoveka pored kog bih prošao na ulici trudeći se da ga ne očešem ramenom“.

Svi likovi u ovoj predstavi su, kako su istakli autori, oni pored kojih bismo prošli na ulici trudeći se da ih ne očešemo ramenom i koji, čak, za razliku od Konstantina Vitasa, ni svest o tome.

U glumačkoj podeli su Marko Radojević, Maja Vukojević Cvetković, Sanja Krstović, Bratislava Milić, Miloš Cvetković, Danilo Petrović, Aleksandar Stevanović, Andrija Mitić, Aleksandar Mihailović. U autorskom timu su dramaturg Jelena Mijović, scenograf Marija Kalabić, kostimograf Biljana Grgur, koreograf Andreja Kulešević, kompozitor Duda Buržujka. U predstavi se izvode i numere Šabana Šaulića.

Naslov komada „San o zavičaju“ je podnaslov drame “Svrati reče čovek” Ivana Velisavljevića.

Bonus video: Goran Šušljik o serijama po delima Dobirca Ćosić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar