Foto: Galerija Haos/Promo

Akademija lepih umetnosti u Parizu (fr. Academie des beaux-arts) priredila je omaž neprolaznoj umetnosti čuvenog slikara Vladimira Veličkovića (1935 – 2019), koja će biti otvorena u prestonici Francuske do 24. septembra.

Predstavljena su njegova najpoznatija dela, među kojima su Schacht (1981), Dog / Fig. XXVIII (A), Blessure (1997), Exit / Fig. (1998), kao i veliki broj grafika, koje je beogradska publika mogla da vidi u okviru njegove retrospektivne izložbe “Figura kao izraz egzistencije”, koju je priredio Muzej savremene umetnosti.

Svetski, evropski, jugoslovenski, srpski, beogradski, a pre svega sopstveni slikar – sve to bio je Vladimir Veličković, jedan od najvećih likovnih umetnika.

Nakon završenog Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, tri godine je proveo u Zagrebu, gde je bio saradnik majstorske radionice čuvenog Krsta Hegedušića. Potom se sa porodicom preselio za Pariz, gde je njegova umetnička karijera doživela vrhunac.

Nekoliko godina kasnije, Veličković je u Parizu izabran za profesora na Akademiji primenjenih umetnosti. Bio je odlikovan i najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti – Commandeur dans l’ordre des Arts et des Lettres – za doprinos kulturi Francuske. Veličković je bio redovni član Srpske akademije nauke i umetnosti, a posebno treba istaći da je 2007. godine odlikovan francuskim Ordenom legije časti – najvišim odlikovanjem Republike Francuske.

Vladimir Veličković
Vladimir Veličković Foto: ERIC CABANIS / AFP / Profimedia

Toliko priznat i nagrađivan, Veličković je poštovao i umetnost drugih ljudi, i u njoj uživao, pratio i podržavao na stotine mladih umetnika, bio izuzetni profesor najbolje francuske umetničke akademije „Ecole“.

Realizovao je više od 100 samostalnih izložbi širom sveta, dok se njegova dela danas čuvaju u mnogobrojnim svetskim galerijama, ali i privatnim legatima.

Bonus video: Plava izložba za osobe sa invaliditetom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar