Mark Lanegan Foto: Nemanja Đorđević

Lanegan je bio tih i povučen, nenametljiv. Osećala se jedna mračna aura koja ga je pratila celog života. Nije bio puno pričljiv, tako da smo imali problema pri intervjuu sa njim jer smo želeli da saznamo više, priča za Nova.rs fotograf Nemanja Đorđević, čija će izložba fotografija ,,Laneganov put ka sutrašnjici“ biti postavljena u Anti Shop Elektropioniru u okviru #Kontakt2022 konferencije. Otvaranje je danas u 16 časova, a izložba traje do 30. marta.

Nemanja Đorđević je rok fotograf, videograf i dugogodišnji urednik muzičkog web portala Balkanrock. Priredio je više od 30 samostalnih izložbi u zemlji i regionu i učestvovao na mnogim grupnim izložbama fotografija.

Nemanja Đorđević, autor izložbe posvećene Marku Laneganu, LANEGANOV PUT KA SUTRAŠNJICI
Nemanja Đorđević, autor izložbe Foto: Branislav Milošević/Kontakt 2022

Izložba fotografija Nemanje Đorđevića posvećena Marku Laneganu predstavlja vizuelni omaž kultnom muzičaru, koji nas je nedavno napustio, prerano i potpuno iznenada. Iza čuvenog umetnika stoji duga i izuzetno plodna muzička karijera, impresivne diskografije i brojne značajne saradnje. Tokom svojih turneja, Beograd je četiri puta ugostio Marka Lanegana i njegov bend. Đorđević je kao višegodišnji aktivni rok fotograf imao prilike da fotografiše svaki njegov nastup i da ga jednom prilikom intervjuiše.

Otkud takvo interesovanje za Marka Lanegana? Ti si njegov fan?

– Fotografisao sam Lanegana svaki put kada je dolazio u Beograd. Jednostavno volim taj zvuk i njegov hipnotišući glas. Još od perioda njegovog početka u Sijetlu sa odličnim bendom Screaming Trees, bio sam očaran njime. Volim Sijetl scenu krajem osamdesetih i kasnije devedesetih i sva ta imena koja su se u međuvremenu pojavila. Posle se sve to samo nadograđivalo. Lanegan je često nesebično sarađivao sa mnogim muzičkim imenima i prosto je neverovatno kako uvek ubaci neku posebnu atmosferu svojim hrapavim glasom. Ne može to svako.

Nemanja Đorđević, autor izložbe posvećene Marku Laneganu, LANEGANOV PUT KA SUTRAŠNJICI
Mark Lanegan Foto: Nemanja Đorđević/Kontakt 2022

O kakvim se tačno fotografijama radi, podeljene su na segmente?

– Postavka obuhvata radove koji su nastali za vreme Laneganovih poseta Beogradu. Ima koncertnih fotografija sa njegovih gostovanja, a biće i par portreta koji su nastali prilikom razgovora sa njim. Postavka je prodajnog karaktera i trajaće do kraja meseca.

Imao si prilike da ga fotografišeš četiri puta, jednom si ga i intervjuisao. Koliko je bio drugačiji od nastupa do nastupa i da li to na tvojim fotografijama može da se vidi?

– Svaki nastup je bio jedno malo umetničko delo. Svaki put nam je predstavljao novi materijal izvodeći pesme sa aktuelnih albuma, ali nas je tu i tamo vraćao u daleku prošlost. Neretko je i menjao postavku benda. Poslednji put kada je nastupio u Domu omladine Beograda nas je obradovao sa gostujućim vokalom divne Shelley Brien, inače njegovom ženom.

Kakav je Mark Lanegan bio u privatnom kontaktu?

– Lanegan je bio tih i povučen, nenametljiv. Osećala se jedna mračna aura koja ga je pratila celog života. Nije bio puno pričljiv, tako da smo imali problema pri intervjuu sa njim jer smo želeli da saznamo više. Voleo bih da smo imali prilike da duže porazgovaramo.

Mark Lanegan Foto: Nemanja Đorđević

Šta je sledeće što radiš na polju fotografije? Neki novi projekat?

– Aktivan sam i ne bih voleo da stanem. Nastaviću da fotografišem koncerte koje volim. Nadam se da ću imati vremena da posetim i koji festival u Srbiji i regionu. Što se izložbene delatnosti tiče, imam u najavi još par postavki do kraja godine. Trenutno aktivno radim na izložbi koja će obuhvatati radove gospodina Nik Kejva i njegovog benda The Bed Seeds. U planu je da ta izložba premijerno bude organizovana preko leta u Skoplju u sklopu Skopje Cinema City – festivala dokumentarnih i muzičkih filmova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar