Foto: Promo

Izložba "Nepouzdani pripovedač" Mrđana Bajića biće otvorena 24. septembra u Muzeju savremene umetnosti, saopštio je MSUB.

Na postavci u Muzeju savremene umetnosti biće predstavljen višedecenijski stvaralački opus Mrđana Bajića, jednog od najbitnijih aktera savremene umetničke scene u Srbiji. Izložba „Nepouzdani pripovedač“, iza kojih stoji kustoski tim u sastavu Miroslav Karić, Aleksandra Mirčić i Žaklina Ratković, biće postavljena na svih pet nivoa, ali i u neposrednom okruženju muzeja.

Postavka je strukturirana, kako se precizira u saopštenju MSUB, kroz hronološke i tematske celine (‘80 vs ‘90, Yugomuzej, Nepouzdane priče) koje prate sve faze razvoja Bajićevog skulptorskog rada i građenja jedne specifične autorske poetike, pristupa i izraza u mediju skulpture. Postavkom su obuhvaćeni umetnikovi radovi i projekti koji su poslednje četiri decenije obeležili umetnička dešavanja kod nas, regionu i svetu, uključujući i novu interpretaciju projekta Yugomuzej kao i produkciju namenski rađenu za predstojeću izložbu.

Nakon Bajićevih prvobitnih istraživanja medijskih potencijala skulpture i odnosa ideja-forma-prostor tokom osamdesetih godina, usledio je period autorovih intenzivnih ispitivanja trodimenzionalnosti forme i izražajnih mogućnosti materijala, u koje počinje da uvodi arhitektonsko-konstruktorsku metodologiju, kasnije definisanu terminom skulptotektura, podsećaju iz MSUB-a.

Foto: Promo

Pored skulptorskih ostvarenja izložba obuhvata i Bajićev crtački opus. Crtež ili često, crtež – kolaž, za Bajića su idejna polazišta u testiranju konačnih skulptoralnih formi, nepresušni izvor predložaka i skica za realizovane ili, nikad izvedene radove, mišljene za izlagačke i javne prostore. Izložbene celine, takođe, daju uvide u širok opseg tema kojima se umetnik bavio, u pronicljive i suptilne kritičke refleksije kako istorijsko-društvenih, političkih, kulturoloških konteksta i narativa ovdašnjih prostora, najpre iniciranih neposrednim turbulentnim dešavanjima u poslednjoj deceniji 20. veka, tako i globalnih civilizacijskih fenomena kojima su obeležena njegova tematska interesovanja poslednju deceniju i po.

Foto: Promo

Izložbeni segmenti biće posvećeni i saradnjama Bajića sa drugim umetnicima poput britanskog umetnika Ričarda Dikona, kao i umetnikovom dugogodišnjem profesorskom angažmanu na Fakultetu likovnih umetnosti i edukaciji generacija mladih umetnika.

U okviru izložbe, koja će trajati do 23. januara naredne godine, planirana su tematska vođenja, razgovori i predavanja na kojima će domaći i inostrani istoričari umetnosti, kustosi i teoretičari govoriti o različitim aspektima Bajićevog umetničkog delovanja ali i o pitanjima vezanim za savremene skulptorske prakse.

Biće organizovana i promocija pratećeg kataloga izložbe sa autorskim tekstovima Lidije Merenik, Antonela Tolvea, Žakline Ratković i Miroslava Karića 15. oktobra.

Foto: Promo

Mrđan Bajić, rođen 1957. u Beogradu, završio je diplomske i postdiplomske studije završio u klasi profesora Jovana Kratohvila na Vajarskom odseku FLU. Bio je asistent na Vajarskom odseku FLU od 1985. do 1990. godine kada odlazi u Pariz.

Po povratku postaje profesor na FLU 1997. na Vajarskom odseku. Kao gostujući umetnik držao je predavanja na likovnim akademijama i katedrama za istoriju i teoriju umetnosti u Ričmondu, Stokholmu, Sidneju, Budimpešti, San Francisku, Banja Luci, Karlsrueu, Berlinu, Njujorku.

Foto: Promo

U periodu od 1998. do 2002. radi na projektu „Yugomuzej“ koji je predstavljen u Beogradu (CZKD), Beču (Kunsthalle Wien project space) i na 25. Bijenalu u Sao Paolu.

Predstavljao je 2007. Srbiju na Bijenalu u Veneciji s projektom „Reset_“, a 2015. ovenčan je ordenom Viteza umetnosti i književnosti, Ministarstva kulture i komunikacija Republike Francuske. Prošle godine izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Bonus video: Izložba Vurma u MSUB

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar