Foto:Milica Tepavac

Pank bend "Neozbiljni pesimisti" predstaviće klupskim koncertom, 6. marta u Tranzit Baru, aktuelni album "Pametovanje iz provincije", koji je krajem 2019. godine objavila promoterska kuća "Long play".

Pored izvođenja novih pesama „Kao da nema“, „Bežim iz bede“, „Sudbina“ i „Totalna demoralizacija“, sastav iz Sombora će Beograđane podsetiti i na stare numere.

Frontmen Igor Olujić, kako prenose organizatori, pozvao je publiku na koncert da „posle dužeg vremena strpljivog čekanja čuje Pesimiste sa starom energijom, novim pesmama i mnogim iznenađenjima“.

„Moći ćete da slušate pesme o našoj stvarnosti, a da vam to niko ne zabrani, ali ćete i pored tih mračnih priča sigurno otići kući sa osmehom na licu i puni pozitivne energije. Provedite petak veče sa nama i naše pametovanje iz provincije“, poručili su „Neozbiljni pesimisti“.

„Neozbiljni pesimisti“, Foto:Milica Tepavac

„Pametovanje iz provincije“ sadrži 11 pesama koje govore o gorkim i teškim temama koje nas okružuju, a sve je zapakovano u njihovu prepoznatljivu veselu i poletnu muziku, objašnjavaju u „Long play“-u.

Olujić kaže da se album „Pametovanje iz provincije“ bavi našom svakodnevicom kao što su odlazak iz države, korupcija, nepismeni političari, nedostatak institucija, rijaliti programi…

„Vidimo i ukazujemo na te probleme, ali potpuno smo nemoćni da išta promenimo, bar nam se tako čini, i onda imamo utisak da samo tu nešto pametujemo bez konkretnih rezultata. Ako neko iz ovog našeg ‘Pametovanja’ izvuče neke pouke, izgradi neke nove stavove, počne da razmišlja o događajima i ljudima koji nas okružuju, onda ‘Pametovanje’ nije bilo uzaludno“, ističe Olujić.

Trećem albumu „Pesimista“ prethodilo je nekoliko upečatljivih spotova i singlova: „Kao da nema“, sa somborskim dečijim horom „Šareni vokali“, govorio je o pogrešnim uzorima, „Bežim iz bede“ sa gostom Šemsom (Shamso) 69 iz benda „Brkovi“ o nedoumicama čoveka koji napušta svoju zemlju, dok „Sudbinu“ sada „kontrolišu tajkuni jer su otkupilu prava na nju“.

Bend iz Sombora je ispevao i „Baladu o političaru“, kao „jednom od najvećih problema naše države“, „Il’ si oni il’ si mi“ spaja okorelog navijača i gej aktivistu, a gostuje Branko Golubović Golub iz „Goblina“, „Amerikanci“ se bave istrebljenjem domorodaca, a „Celebrity“ budaletinama gladnim medijske pažnje.

„Sve te teme kojima se bavimo uticale su i na nas. Neki od članova svoja egzistencijalna pitanja rešavaju tako što sviraju na prekookeanskim brodovima, tako da je bend morao da pronađe nove članove, što je u malom mestu u kom mi živimo praktično nemoguće. Nekako smo uspeli, pridružili su nam se muzičari iz raznih gradova, Subotice, Novog Sada, Apatina, Sombora i sad imamo dve postave uvek spremne za koncerte i nove izazove“, objašnjava Olujić.

„Pametovanje iz provincije“, kao koncepcijski homogenu celinu stilski različitih autorskih kompozicija, upotpunjuju pesma o nadi „U inat tugi“, pokušaj prve ljubavne pesme benda „Balada“ i moćna „Totalna demoralizacija“.

„Ko je slušao naše ranije albume, ‘Neka bude što biti ne može’ (2010) i ‘Omladinci kud’ ste pošli’ (2012), može da zaključi da je to to, ali opet drugačije. Mislim da su tekstovi na ovom albumu ti koji prave razliku, konkretniji su, direktniji i realnije opisuju naše okruženje. Značajan pomak je urađen i u produkcijskom smislu gitare su jače i distorzije prisutnije nego do sad“, zaključuje Olujić.

Album „Pametovanje iz provincije“ producirao je Željko Veljković, a snimio Aleksandar Vaci-Šaca u studiju SHAZZ u Somboru.

Učestvovali su pevač Igor Olujić, bubnjar Davor Demonja, klavijaturista i harmonikaš Damir Demonja, violinista i trubač Igor Martinko, sa akustičnom gitarom Boris Mišić i Saša Popović (iz Sombora), basista Srđan Vinkov, gitarista Zoltan Katona, saksofonisti Peđa Maćuš i Dragoslav Mitrović, Robert Badai ritam gitara u „Il’ si oni il’ si mi“, kao i gosti Nikola Selak Daba i Aleksandar Ignjatov.