Scena iz filma "Borat 2"Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Nastavak dogodovština slavnog kazahstanskog TV novinara Borata u filmu "Borat 2" dobio je dve nominacije za predstojeću dodelu Oskara, ali bez obzira na to da li će biti ovenčan priznanjem Američke akademije za film, već je ušao u anale ove nagrade.

Film Džejmsa Volinera sa Sašom Baronom Koenom u ulozi Borata Sagdijeva postavio je novi, pomalo bizaran rekord, s obzirom da je uvršćen u Ginisovu knjigu rekorda kao ostvarenje sa najdužim naslovom u istoriji koje je nominovano za Oskara, piše američki sajt „Dedlajn“.

Ceremonija dodele Oskara će biti održana 25. aprila u Los Anđelesu, a čitavih 110 karaktera u naslovu filma bili su dovoljni za „trijumf“, ako ne na predstojećoj svečanosti uručenja prestižnih priznanja, onda bar u Ginisovoj knjizi rekorda.

Pun naziv filma jeste „Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan“, odnosno „Borat nastavak originalnog filma: Kulturne pouke Amerikancima da podrže nekad slavan kazahstanski narod“.

Zamršen i posve dugačak naslov gotovo da se i ne koristi, već su nove akcije slavnog kazahstanskog TV lica, koji stiže u Ameriku, uglavnom naslovljene sa „Borat 2“, ili nešto komplikovanije „Borat Subsequent Moviefilm“.

Film je nominovan za dva Oskara – najbolju žensku epizodnu ulogu (Marija Bakalova) i najbolji adaptirani scenario.

Scena iz filma „Borat 2″Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Prethodno se ovim rekordom dičio britanski film Kena Anakina „Ti veličanstveni ljudi u svojim letećim mašinama“. Ceo naslov ovog ostvarenja iz 1965. godine glasi „Those Magnificent Men in Their Flying Machines or How I Flew from London to Paris in 25 hours 11 minutes“ i broji čak 85 karaktera. Više od pola veka, do pojave nastavka „Borata“, neprikosnoveno je držao Ginisov rekord. Inače, film je tada bio nominovan za najbolji scenario, ali nije ovenčan nagradom Američke akademije za film.

Osim što je srušio višedecenijski rekord sa novom rolom Borata Sagdijeva, Saša Baron Koen dočekuje 93. ceremoniju dodele nagrada Američke akademije za film sa još jednom nominacijom. Naime, britanski glumac je nominovan za Oskara u kategoriji najbolja muška epizodna uloga za rolu Ebija Hofmana u filmu „The Trial of the Chicago 7“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare